Írd be, mit keresel:

Tavaszi tekercs házilag – ropogósan, fűszeresen, egyszerűen

Tegye fel a kezét, aki még sosem csalódott a csábító nevű tavaszi tekercsbe harapva egy kínai étteremben? Valami friss, ropogós, üde ételre számítunk, többnyire pedig olajjal jól megszívott káposztás roládokba futunk. Pedig a tavaszi tekercs nem véletlenül lett olyan népszerű, csak nem mindegy, hogy készül. Most egy otthon is egyszerűen elkészíthető változatot mutatunk, ami tényleg friss és ropogós!

Cookta - 2024.01.12.
Tavaszi tekercs házilag – ropogósan, fűszeresen, egyszerűen

Belátható, hogy a gyorséttermek engednek az olcsóbb alapanyagoknak, így a tavaszinak mondott tekercsekbe sem túl fantáziadús töltelék kerül, főleg káposzta, hagyma és esetleg kis répa, és persze nem is frissen sülten kerülnek a tányérunkra, így nem is ropogósak. Ha otthon készítjük, akkor viszont fantasztikusan finom kis tésztatekercseket készíthetünk, ami partifalatnak vagy kicsit egzotikusabb vacsorának is tökéletes egy kis mártogatóssal és salátával.

A tavaszi tekercs lényege a rizspapír vagy rizstészta, amit egyszerűen csak meleg vízbe kell áztatni egy rövid időre, ez lesz a burok, ami nagyon ropogósra sül. A tölteléke sokféle lehet, gyakorlatilag bármilyen zöldség, húsféle vagy rák kerülhet bele, valamint egy kis üvegtészta vagy rizstészta, némi fokhagyma, gyömbér és szójaszósz. Igen, ettől valóban messze áll a kínai gyorsétkezdék tavaszi tekercse, de épp ezért érdemes adni egy esély ennek az egyszerű és gyors házi változatnak, amihez ma már szerencsére utánajárás nélkül is beszerezhetjük az ázsiai alapanyagokat bármelyik nagyobb szuperben-hiperben.

Tavaszi tekercs ropogósan, húsosan

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált hús
  • 1 nagyobb szál sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 5 dkg üvegtészta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • diónyi friss gyömbér
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 tojás
  • 12 rizstésztalap – rizspapír
  • olaj a sütéshez
  • édes csiliszósz a tálaláshoz

Elkészítés: A sárgarépát és az újhagymát megtisztítjuk, a répát lereszeljük, az újhagymát finomra vágjuk. Az üvegtésztát tálba tesszük, és forró vízzel leöntjük, 5 percet állni hagyjuk, majd leszűrjük.

A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a reszelt répát, az újhagymát, a leszűrt üvegtésztát, hozzáreszeljük a gyömbért és a fokhagymát, végül a szójaszószt és a tojást is hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk.

Egy nagyobb tányérba vagy tálba meleg vizet öntünk, és a rizstésztalapokat egyesével megmártjuk benne, addig, míg felpuhul, ez kb. fél perc, majd tiszta konyharuhára terítjük. Nagyobb kanálnyi tölteléket teszünk a felénk közelebb lévő részére, oldalt behajtjuk, és szorosan feltekerjük. A többi tésztával és töltelékkel ugyanígy járunk el.

Egy mélyebb serpenyőben olajat forrósítunk, és a tekercseket 4-5 perc alatt, minden oldalukon szép pirosra, ropogósra sütjük, szűrőkanállal kiemelve lecsöpögtetjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük.

Azon melegében tálaljuk, édes csiliszószt kínálva hozzá mártogatósnak.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.