Írd be, mit keresel:

Ropogós csigák spenóttal, duplán sajtosan

A spenót a megosztó zöldségek közé tartozik, de a tapasztalat szerint csak akkor, ha főzelék formában kerül az asztalra. Ezeket a spenótos-fetás csigákat nemcsak a húsimádók, de a gyerekek is örömmel bekapkodják.

Cookta - 2024.01.20.
Ropogós csigák spenóttal, duplán sajtosan

Lehet, hogy a mókás csigaforma a titok, de az is elképzelhető, hogy a ropogósra sült leveles tészta és a sok sajt, mindenesetre mindig sikert arat a spenótos csiga, készüljön akár vendégvárónak vagy uzsonnára, vagy salátával vacsorára, akár egy tartalmasabb leves után másodiknak. Nagyon egyszerű, a legkomolyabb művelet talán a spenót párolása, amibe most egy kis póréhagyma is került, sajtból pedig kétféle is: sima reszelt sajt, ami lehet trappista vagy pizzamozzarella, illetve egy kis feta, ami különösen jól passzol a spenóthoz.

Spenótos-sajtos csigák

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 30 dkg spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg feta sajt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál vaj
  • só, bors

Elkészítés: A pórét megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk a póréhagymát, és időnként megkeverve pár perc alatt megfonnyasztjuk, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a spenótot, ha összeesett, akkor adunk hozzá egy újabb adagot. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, borsot őrölünk rá, és addig pároljuk, míg elfő a leve.

Közben a tojásokat egy keverőtálba felütjük, villával elhabarjuk, hozzáadjuk a tejfölt, belemorzsoljuk a fetát, összekeverjük. Majd a pórés spenóttal összeforgatjuk.

A leveles tésztát kiterítjük, egyenletesen elterítjük rajta a spenótos.fetás tölteléket úgy, hogy a hosszanti részeit 1 centit szabadon hagyunk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd hosszanti irányban feltekerjük, és 20 percre a fagyasztóba tesszük, hogy könnyebben és szebben tudjuk majd szeletelni.

A tekercset ujjnyi szeletekre vágjuk, sütőpapírral fedett tepsibe rakosgatjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 13-15 perc alatt megsütjük.

Melegen salátával főételként is tálalhatjuk, de vendégvárónak is kínálhatjuk, akár langyosan, hidegen is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.