Írd be, mit keresel:

Mennyei áfonyás-túrós fonat leveles tésztával

Lehet-e egy sütemény egyszerre pofonegyszerű, mutatós és mennyei finom? A válasz pedig az, hogy sajnos nem mindig ilyen egyszerű a helyzet, de szerencsére vannak kivételek. Ilyen ez a leveles fonat is, ami áfonyát és krémes túrót rejt, pikk-pakk összeállítható, és tényleg isteni. 

Cookta - 2024.01.28.
Mennyei áfonyás-túrós fonat leveles tésztával

Ha valami túrós és áfonyás, az szinte biztos, hogy mindig sikert arat. Igaz, hogy az áfonya ára elég húzós, de ebbe a finomságba nem kell belőle túl sok, mégis minden falatjába jut belőle, és ha épp nem áll rendelkezésre frissen, fagyasztott gyümölcsöt is használhatunk.

A sütemény alapja készen kapható előnyújtott leveles tészta, amire egy kis édes túrókrém kerül, valamint gyümölcs és egy kis csonthéjas, hogy krémes és ropogós textúra is legyen benne. A trükk pedig a formázás, amitől igazán mutatóssá is válik a jóféle süti: a tésztát valójában nem kell összefonni, csak a ferdén bevágott tésztacsíkokat egymást fedve összehajtogatni, ami így csinos fonattá válik.

Áfonyás-krémtúrós fonat

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 20 dkg krémtúró
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 15 dkg áfonya
  • maréknyi mandula vagy mogyoró
  • 1 citrom
  • kevés porcukor

Elkészítés: A krémtúrót egy tálkába tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a porcukrot, simára keverjük.

A leveles tésztát sütőpapírral fedett tepsire kiterítjük, a közepére kenjük a krémet hosszanti irányban, téglalap alakban úgy, hogy a két oldalon nagyjából 1/3 rész szabadon maradjon. Rászórjuk az áfonyát és a durvára vágott csonthéjast. A szabadon maradt tésztát mindkét oldalon ferdén 1 centis csíkokra bevágjuk, majd felváltva a csokira hajtogatjuk.

A tetejét megkenjük a tojássárgával, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

A mázhoz a citrom levét kifacsarjuk, átszűrjük, és elkeverjük annyi porcukorral, hogy sűrű, de folyékony mázat kapjunk, majd megcsorgatjuk vele a süteményt.

Langyosan vagy teljesen kihűtve, szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.