Írd be, mit keresel:

Szaftos szirupos narancsos süti – gluténmentesen

A különféle gluténmentes lisztpótlók ma már aránylag egyszerűen beszerezhetőek, de valljuk be, hogy többnyire borsos az áruk. Nem így a kukoricadara, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig a finomra őrölt polentával nagyon finom sütemény is készíthető.

Cookta - 2024.01.30.
Szaftos szirupos narancsos süti – gluténmentesen

Minden boltban kapható, olcsó, sokáig eláll és nagyon szapora alapanyag a kukoricadara, amit elsősorban kásának, puliszkának főzve ismernek a legtöbben. Mivel semleges ízű, ezért édes receptekhez is tökéletes, és bár könnyű tésztát nem igazán lehet vele készíteni, puha és szaftos kevert sütit viszont igen.

A keleti grízes-mandulás sütik gluténmentes és kiadósabb változata ez az isteni finomság, amibe a búzadara helyett polenta, a mandula helyett pedig őrölt földimogyoró került, ami épp fele annyiba kerül, viszont állagra nagyon hasonló, és mivel az egész sütit narancsos szirup itatja át, ízében sem érződik a különbség. Intenzíven citrusos, nem tocsogós, nem túl édes, puha, szaftos – mindehhez pedig egyszerűen összeállítható.

Gluténmentes narancsos sütemény

Hozzávalók:

  • 25 dkg héjatlan, natúr földimogyoró – vagy mandula is lehet
  • 20 dkg lágy vaj
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg kukoricadara
  • 1 teáskanál sütőpor – ellenőrizzük, hogy gluténmentes-e
  • 3 nagy tojás vagy 4 kisebb
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 narancs reszelt héja
  • csipet só

A sziruphoz:

  • 1 narancs leve
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

Valamint:

  • 1 narancs a tetejére

Elkészítés: A mogyorót késes robotgépbe öntjük, és finomra őröljük.

A lágy vajat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az őrölt mogyorót, a cukrot, a vanília-kivonatot, hozzáreszeljük a narancs héját, és elektromos robotgéppel habosra verjük, majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, mindig megvárva, hogy felvegye a massza a tojást, végül hozzáöntjük a sóval és sütőporral elkevert kukoricadarát is, és ezzel is simára keverjük.

Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőformába kanalazzuk a sűrű tésztát, elsimítjuk, a tetejét kirakjuk vékonyra szeletelt naranccsal, és 170 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 45 perc alatt megsütjük.

Közben a sziruphoz 1 narancs levét kifacsarjuk, és egy kis forralóban 1 teáskanál vanília-kivonattal, 1 teáskanál őrölt fahéjjal és 1 evőkanálnyi mézzel összemelegítjük.

Ha megsült a süti, azon melegében a tetejére analazzuk egyenletesen a narancsos szirupot, és hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.