A kókuszolaj népszerűsége elképesztően megugrott az elmúlt években, minden egészségblogger ezt használja a főzéshez – a korábban nagyon népszerű olívaolaj sokat vesztett presztizséből. De tényleg annyira szuperkaja a kókuszolaj, vagy jobban tennénk, ha megmaradnánk a mediterrán térség kedvencénél? Összegyűjtöttük a pro és kontra érveket!
Pár évvel ezelőtt még mindenki a napraforgóolajat szidta, és az olívaolajat dicsőítette – de utóbbi csillaga hamar kialudt, és átvette a helyét a trendi kókuszolaj, ami most már minden magára valamit adó, egészséges életmódot folytató ember konyhájában megtalálható. A dietetikusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy ne írjuk le az olívaolajat sem – mindegyik élelmiszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai is!
Az olívaolaj védelmében
Nem véletlen, hogy a mediterrán emberek annyira kicsattannak az egészségtől: a mediterrán étrend, amelynek fontos alapja az olívaolaj, nagyon jót tesz a testüknek. Az olívaolajban megtalálható például az oleuropein nevű vegyület, ami segít a stressz leküzdésében, és ösztönzi a szervezetet arra, hogy megőrizze a bevitt fehérjéket. Az olaj bizonyítottan segítségünkre van az Alzheimer-kór és az agydaganatok elleni harcban, ráadásul növeli a jóllakottság-érzetet, valamint kiegyensúlyozza a vércukorszintet, ami a diétánknak is nagyon jót tesz – nem lesznek ugyanis éhségrohamaink a leesett vércukorszintünk miatt.
Az olívákban található egyszeresen telítetlen zsírsavakból mindannyiunknak többet kellene fogyasztania, mivel segítenek a vérnyomás egészséges szinten tartásában, és a keringésünk egészségének megőrzésében.
A kókuszolaj is szuper
Persze ez nem azt jelenti, hogy a kókuszolajnak ne lenne rengeteg pozitív tulajdonsága: a benne található zsírsavak lassítják az agyunk öregedését, az olaj hozzájárul a fogaink egészségéhez, csökkenti a vérnyomásunkat és segíti az emésztést. Ha nem elfogyasztjuk, hanem kenjük, a hajunkat is ápolhatjuk vele (tökéletes a töredezett hajvégekre), és a bőrünkkel is csodát művel.
Jó, de melyiket válasszuk? A választ itt találjátok >>