Írd be, mit keresel:

A lencse az új hús?

Az évek óta egyre népszerűbb vegetáriánus és vegán étrendet követők mellett sok húsevő is előszeretettel fordul a növényi fehérjék mellé, és ha nem is mond le a húsfogyasztásról, de tudatosan integrálja ezeket a természetes fehérjetartalmú alapanyagokat. No de miért, és melyek ezek?

Cookta - 2024.02.16.
A lencse az új hús?

Vannak, akik környezettudatosságból nyitnak a növényi fehérjék felé, mások etikai okokból, vannak, akik egészségügyi megfontolásból, megint mások azért, mert jóval olcsóbbak, mint a különböző húsfélék. Bármelyik elfogadható, és mindenkinek egyéni döntése, csökkenti vagy elhagyja-e teljesen a húsféléket, esetleg mindennemű állati eredetű terméket.

A jó hír viszont mindannyiunknak szól: az alternatív fehérjeforrások bőséggel rendelkezésre állnak, számos előnyük közül a legfontosabb, hogy nemcsak fehérjében, de rostokban is gazdagok, és jóval olcsóbbak, mint a különféle húsok. Ilyenek például a hüvelyesek, az összes lencseféle, a szárazbabok, a csicseriborsó, a sárgaborsó, de bőven tartalmaz fehérjét a gomba is, sőt ide sorolható a quinoa, a chia és a kissé elfeledett hajdina is.

Érdemes ezeket az alapanyagokat gyakrabban és változatosan elkészítve fogyasztani, még akkor is, ha a húsról nem mondunk le, mi most ehhez adunk néhány ötletet.

Falafel – csicseriborsós fasírtgolyó >>

Édesburgonya-hajók babos töltelékkel >>

Forrás: Zita

Mexikói quinoasaláta >>

Harira – fűszeres vöröslencsés-csicseris leves >>

Quinoás burgerek zöldségesen >>

Vöröslencsés hummusz >>

Currys sárgaborsó >>

Hajdinakása >>

Forrás: Domokos Enikő

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.