Írd be, mit keresel:

Tökéletes sült oldalas omlósan – kólával pácolva

Az oldalas a szaftos húsok koronázatlan királya, a sok csonttól rendkívül ízletes, és ha bepácoljuk, akkor egy csodásan omlós, fűszeres fogást kapunk, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját - és nem csak azért, mert többnyire kézzel esszük.

Cookta - 2024.02.18.
Tökéletes sült oldalas omlósan – kólával pácolva

Az oldalas önmagában, egy kis fokhagymával is nagyon finom tud lenni, de ha jót akarunk magunknak, és szeretjük a fűszeres dolgokat, érdemes a húst bepácolni, mert ettől nemcsak zamatosabb, de omlósabb, porhanyósabb is lesz. A pácba most a fűszerek mellett, amerikai mintára egy kis kóla is került, ami nagyon jót tesz a hús állagának, kifejezetten puhítja, másrészt sülés közben egy kicsit rá is karamellizálódik, nem édes, csak kellemesen édeskés, pikáns.

Kólával pácolt omlós oldalas

Hozzávalók:

  • 1,5 kg oldalas
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 3 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál méz
  • 4-5 evőkanál barbecue szósz
  • 1 kis üveg kóla (3,3 dl)
  • 2 evőkanál méz
  • só, bors

Elkészítés: A páchoz megtisztítjuk a fokhagymát, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a gyömbért, a koriandert, a kakukkfüvet, a paprikát és az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és a keveréket egészen krémesre, simára összemixeljük. Az oldalast alaposan átmasszírozzuk ezzel a fűszeres masszával, egy tálba vagy tepsibe tesszük, hozzáadjuk a bbq szószt, és a kólát, jól átforgatjuk, majd lefedve 6-8 órát a hűtőben pácoljuk.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a húst egy tepsibe tesszük, aláöntünk 1 dl vizet, alufóliával gondosan letakarjuk, és 1,5 órát sütjük légkeverés mellett.

Közben a visszamaradt pácot egy kisebb lábasba öntjük, hozzáadunk 2 evőkanál mézet, és kevergetve 4-5 perc alatt sűrűsödésig főzzük.

A húsról levesszük a fóliát, egyenletesen rákenjük a beforralt szószt, és fólia nélkül visszatoljuk még kb. 20 percre, hogy gyönyörűen omlósra és kissé ropogósra süljön.

Ízlés szerinti körettel – salátával és friss kenyérrel, vagy sült krumplival, burgonya- vagy zöldségpürével tálaljuk, bbq szószt is kínálhatunk még mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.