Írd be, mit keresel:

Márciusi kihívás: mondjunk nemet a pálmaolajra!

„Megpróbálunk minél több mindenkit rávenni arra, hogy pálmaolajmentes termékeket vásároljon. Nem lesz egyszerű kihívás, az biztos” – mondta még 2017 nyarán Vighné Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa, amikor a 2018-as terveikről beszélgettünk. Nos, 2018 már itt van, és az év első kihívásaként egyből mertek merészet álmodni: mindenkit arra biztatnak, hogy mondjon nemet a pálmaolajt tartalmazó termékekre.

Cookta - 2018.02.26.
Márciusi kihívás: mondjunk nemet a pálmaolajra!

Mi a baj a pálmaolajjal?

„Az olajpálma nagyon gazdaságos növény: gyorsan nő, jó a hozama, rengeteg olajat lehet belőle nyerni, amely ráadásul olcsó is. Éppen ezért nagyon nagy igény van rá, és benne van mindenben: a kozmetikumok 90%-a, a késztermékek 80%-a tartalmazza, ebben sül a krumpli, a rántott hús” – mesélt még tavaly Judit a 2018-as kampányról.

Az a probléma, hogy egyre több olajpálmát kell ültetni ahhoz, hogy a világ igényeit kielégítsék. A legnagyobb baj, hogy az a klíma a legideálisabb az olajpálma számára, ahol az esőerdők is nőnek. Elképesztő, milyen irtást végeznek: jó esetben 'csak' kivágják, rosszabb esetben felégetik az egészet úgy, ahogy van, állatostul, mindenestül. 2015-ben az égetések következtében több mint 2 milliárd tonna CO2 és egyéb üvegházhatású gáz került a légkörbe. Ez annyi ÜHG, mintha 26367-szer elautóznánk a Naphoz és vissza. Ha rákerestek arra, milyen pusztítást végeznek az olajpálma miatt (és közvetve miattunk) a világban, valószínűleg nem lesz kérdés számotokra, hogy ehhez a kihíváshoz csatlakoznotok kell.

A pálmaolaj károsságáról itt olvashattok bővebben >>

Hogy mit tehettek a kihívás alatt, azt itt találjátok >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.