Írd be, mit keresel:

Világbajnok friss savanyúság ropogósan és fűszeresen – brokkoliból

Új kedvencünk a savanyított brokkoli, ropogós, fűszeres és friss, főételek kiegészítőjeként, salátába keverve vagy akár előételnek egy pici olajjal meglocsolva is mennyei finom. Elkészíteni pofonegyszerű, egészséges, és nagyon jól feldobja a tél végi zöldségpalettát.

Cookta - 2018.02.27.
Világbajnok friss savanyúság ropogósan és fűszeresen – brokkoliból

A brokkoli megosztó zöldség, de leggyakrabban azért, mert túlfőtt, málós és kissé ízetlen formában kerül a tányérra az amúgy szuperegészséges zöldség. Ennél a savanyított változatnál szerencsére nem: jó ropogósak maradnak a csupa vitamin bimbók, kellemesen fűszeres, savanykás és pikáns aromák járják át, de nem túl intenzíven és harsányan.

Mivel a brokkolit alig hőkezeljük a savanyítás során, ezért magas C-vitamin-tartalma megmarad, érdemes is ezért minél gyakrabban fogyasztani a télvégi bacikusos és vitaminszegényebb időkben. Az alábbi recept jó alternatívát ad arra, hogy ne csak levesnek, salátának vagy rakottasnak készítsük, hanem különleges köretként is ehessük ezt az alakbarát zöldséget.

Savanyított brokkoli

Hozzávalók:

  • 1 kg brokkoli
  • 1 liter víz
  • 5 dl fehérborecet
  • 20 dkg cukor – vagy más édesítő ízlés szerint
  • 5 dkg só
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • diónyi gyömbér
  • 1 evőkanál mustármag
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • friss vagy szárított csili ízlés szerint

Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, a fokhagymákat félbe, a hagymát cikkekre, a gyömbért szeletekre vágjuk. A vizet és az ecetet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk az összes fűszert, a hagymát és a fokhagymát is, felforraljuk.

Közben a brokkolit előkészítjük: megtisztítjuk és kisebb rűzsákra szedjük, a szárrésztől levágjuk a fás külső részt, és a zsenge belsőt felkarikázzuk. A brokkolit a fűszeres léhez adjuk, és újraforrástól számítva 3 percet főzzük.

A brokkolikat merőkanállal sterilizált befőttesüvegekbe tesszük, rámerünk annyi fűszeres lét, hogy ellepje, majd jó erősen lezárjuk, és azonnal fejreállítjuk, és így hagyjuk kihűlni. Másnap már fogyasztható, felbontás után érdemes mindenképpen a hűtőben tárolni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.