Új kedvencünk a savanyított brokkoli, ropogós, fűszeres és friss, főételek kiegészítőjeként, salátába keverve vagy akár előételnek egy pici olajjal meglocsolva is mennyei finom. Elkészíteni pofonegyszerű, egészséges, és nagyon jól feldobja a tél végi zöldségpalettát.
A brokkoli megosztó zöldség, de leggyakrabban azért, mert túlfőtt, málós és kissé ízetlen formában kerül a tányérra az amúgy szuperegészséges zöldség. Ennél a savanyított változatnál szerencsére nem: jó ropogósak maradnak a csupa vitamin bimbók, kellemesen fűszeres, savanykás és pikáns aromák járják át, de nem túl intenzíven és harsányan.
Mivel a brokkolit alig hőkezeljük a savanyítás során, ezért magas C-vitamin-tartalma megmarad, érdemes is ezért minél gyakrabban fogyasztani a télvégi bacikusos és vitaminszegényebb időkben. Az alábbi recept jó alternatívát ad arra, hogy ne csak levesnek, salátának vagy rakottasnak készítsük, hanem különleges köretként is ehessük ezt az alakbarát zöldséget.
Savanyított brokkoli
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, a fokhagymákat félbe, a hagymát cikkekre, a gyömbért szeletekre vágjuk. A vizet és az ecetet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk az összes fűszert, a hagymát és a fokhagymát is, felforraljuk.
Közben a brokkolit előkészítjük: megtisztítjuk és kisebb rűzsákra szedjük, a szárrésztől levágjuk a fás külső részt, és a zsenge belsőt felkarikázzuk. A brokkolit a fűszeres léhez adjuk, és újraforrástól számítva 3 percet főzzük.
A brokkolikat merőkanállal sterilizált befőttesüvegekbe tesszük, rámerünk annyi fűszeres lét, hogy ellepje, majd jó erősen lezárjuk, és azonnal fejreállítjuk, és így hagyjuk kihűlni. Másnap már fogyasztható, felbontás után érdemes mindenképpen a hűtőben tárolni.