A frittata az olaszok tojáslepénye, amit ők leggyakrabban reggelire készítenek, de olyan kiadós és laktató, hogy salátával kísérve gyors ebédnek és vacsorának is tökéletes.
Igazi főnyeremény az omletthez hasonló tojásos fogás, mert percek alatt összedobható, ízlés szerint gazdagítható és variálható ízlésünk és hűtőnk tartalékai szerint. A frittata az omlettel ellentétben sütőben sül, így kapja lepény jellegét, nem kell felügyelni, forgatni, így tényleg elmondható, hogy a legegyszerűbb ránrorra-variáció.
A kevés liszttel felvert tojást általában többféle zöldséggel és sajttal is gazdagítják, de nagyon finom és praktikus, ha füstölt lazaccal készítjük, mint az alábbi receptben. És hogy miért praktikus? Mert kevés is elég ebből a drágább alapanyagból ehhez az ételhez, mégis minden falatjában érvényesülnek az aromái.
Frittata füstölt lazaccal és brokkolival
Hozzávalók:
Elkészítése: A brokkolit apró rózsákra, a sajtot kis kockákra vágjuk.
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, és kézi habverővel felhabosítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd hozzáadjuk a sajtot és a brokkolit, belecsipkedjük a lazacot, összeforgatjuk.
Egy kisebb sütőtálat olívaolajjal kikenünk, beleöntjük a tojásos keveréket, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, hogy szépen szeletelhető legyen, és ízlés szerinti salátával, aprított snidlinggel vagy petrezselyemmel meghintve tálaljuk.