A paradicsomos bab hallatán sokak számára a kommersz konzerv változat ugrik be először, de akik jártak Görögországban, tudják, hogy az ő paradicsomos szaftban sült óriás babjuk, a gigantes egy zseniális fogás, amit előételként és főételként, hidegen és melegen, télen és nyáron is fogyasztanak.
Kiadós, csupa zöldség, ha elsőre nem is látszik rajta, zamatos, szaftos egytálétel, ami bár húsmentes, fehérjében gazdag és tápláló, és annak ellenére, hogy a babot a nehéz ételek közé soroljuk általában, ez erről a fogásról egyáltalán nem mondható el. Mivel viszonylag hosszan fő és sül, ezért érdemes egy nagyobb adagot készíteni belőle – egyrészt nagyon jól újramelegíthető, másrészt hidegen is nagyon finom, főételként kenyérrel, vagy akár sült hús vagy kolbász köreteként.
A zöldséges paradicsomszószt érdemes sütés előtt összeturmixolni, hogy a babok a sütőben beszívhassák az összes finom aromát, és ha nem elég leveses a paradicsomos keverékünk, egy kis vízzel vagy fehérborral hígíthatunk rajta…
Görög paradicsomos sült bab
Hozzávalók:
Elkészítés: A babot tálba tesszük, felöntjük hideg vízzel, és legalább 12 órát áztatjuk, majd leszűrjük és leöblítjük. Lábasba tesszük, felöntjük friss vízzel, sózzuk, és tűzre téve forrás után takarékon 1 órát főzzük.
Közben a zöldségeket megtisztítjuk és felkockázzuk. A hagymát az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zellert, a répát és a fokhagymát, 4-5 percig dinszteljük, felöntjük a fehérborral, hagyjuk egy kicsit elfőni, majd hozzáadjuk a hámozott paradicsomot a levével együtt, a cukrot, a babérlevelet, a rozmaringot, hozzáreszeljük a citrom héját, belemorzsoljuk a leveskockát, felöntjük 3 dl vízzel, és takarékon, fedő alatt 30 percet főzzük.
A megfőtt babot leszűrjük. A paradicsomos raguból kivadásszuk a babért és a rozmaringot, és botmixerrel pépesítjük, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk a babbal, és egy sütőtálba öntjük, alufóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.
A paradicsomos sült babot kenyérrel tálaljuk, ízlés szerint fetát morzsolhatunk rá, finomra vágott petrezselyemmel meghintve, kevés olívaolajjal meglocsolva melegen és hidegen is nagyon finom.