Írd be, mit keresel:

Paradicsomos bab szaftosan, sütőben sütve

A paradicsomos bab hallatán sokak számára a kommersz konzerv változat ugrik be először, de akik jártak Görögországban, tudják, hogy az ő paradicsomos szaftban sült óriás babjuk, a gigantes egy zseniális fogás, amit előételként és főételként, hidegen és melegen, télen és nyáron is fogyasztanak.

Cookta - 2018.02.28.
Paradicsomos bab szaftosan, sütőben sütve

Kiadós, csupa zöldség, ha elsőre nem is látszik rajta, zamatos, szaftos egytálétel, ami bár húsmentes, fehérjében gazdag és tápláló, és annak ellenére, hogy a babot a nehéz ételek közé soroljuk általában, ez erről a fogásról egyáltalán nem mondható el. Mivel viszonylag hosszan fő és sül, ezért érdemes egy nagyobb adagot készíteni belőle – egyrészt nagyon jól újramelegíthető, másrészt hidegen is nagyon finom, főételként kenyérrel, vagy akár sült hús vagy kolbász köreteként.

A zöldséges paradicsomszószt érdemes sütés előtt összeturmixolni, hogy a babok a sütőben beszívhassák az összes finom aromát, és ha nem elég leveses a paradicsomos keverékünk, egy kis vízzel vagy fehérborral hígíthatunk rajta…

Görög paradicsomos sült bab

Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér bab, lehetőleg nagyobb szemű
  • 1 fej hagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 dl fehérbor
  • 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ág rozmaring
  • 1 zöldségleveskocka
  • 1/2 dl olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A babot tálba tesszük, felöntjük hideg vízzel, és legalább 12 órát áztatjuk, majd leszűrjük és leöblítjük. Lábasba tesszük, felöntjük friss vízzel, sózzuk, és tűzre téve forrás után takarékon 1 órát főzzük.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk és felkockázzuk. A hagymát az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zellert, a répát és a fokhagymát, 4-5 percig dinszteljük, felöntjük a fehérborral, hagyjuk egy kicsit elfőni, majd hozzáadjuk a hámozott paradicsomot a levével együtt, a cukrot, a babérlevelet, a rozmaringot, hozzáreszeljük a citrom héját, belemorzsoljuk a leveskockát, felöntjük 3 dl vízzel, és takarékon, fedő alatt 30 percet főzzük.

A megfőtt babot leszűrjük. A paradicsomos raguból kivadásszuk a babért és a rozmaringot, és botmixerrel pépesítjük, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk a babbal, és egy sütőtálba öntjük, alufóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.

A paradicsomos sült babot kenyérrel tálaljuk, ízlés szerint fetát morzsolhatunk rá, finomra vágott petrezselyemmel meghintve, kevés olívaolajjal meglocsolva melegen és hidegen is nagyon finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.