Zseniálisan egyszerű, olcsó és nagyon sokféle módon variálható a farinata vagy cecina névre is hallgató olasz lepényke, ami csicseriborsóliszttel készül, és igazi főnyeremény, ha gyors és egészséges finomságra vágyunk.
Vegán, mindenmentes, csak víz, csicseriliszt, szódabikarbóna és egy kis só kell hozzá, és 20 perc türelem, hogy a tészta elérje a megfelelő állagot, és jól kezelhető, könnyű palacsintákat süthessünk belőle. A csicseriborsó gluténmentes, fele annyi kalóriát tartalmaz, mint a liszt, ráadásul magas a fehérje- és rosttartalma, így diétás étrendbe is tökéletesen beilleszthető.
A tésztamasszát fűszerezhetjük is, adhatunk hozzá bármilyen zöldfűszert, római köményt, koriandermagot vagy kurkumát, gazdagíthatjuk akár reszelt cukkinival vagy aprított brokkolival, de a kisült lepénykéket akár hamis pizzaként megpakolhatjuk vármilyen feltéttel és sajttal, és sütőbe tolva pár perc alatt összesüthetjük, de magában is nagyon finom salátával, fűszeres szendvicskrémmel…
Farinata – csicseris palacsinta
Hozzávalók:
Elkészítés: A lisztet, a szódabikarbónát és a sót egy keverőtálba tesszük, összekeverjük, majd hozzáöntünk annyi vizet, hogy sűrűbb palacsintatésztát kapjunk, simára, csomómentesre keverjük, és 20 percet szobahőmérsékleten pihentetjük, majd az olajat is hozzákeverjük.
Egy serpenyőt felforrósítunk, ecset segítségével egy kis olajjal kikenjük, és kisebb merőkanálnyi masszát öntünk a serpenyőbe, hagyjuk elterülni, és addig sütjük, amíg apró buborlkok jelennek meg a tészta felületén. Lapáttal alányúlunk, és átfordítjuk, a másik oldalát is 2-3 perc alatt megsütjük.
Tálalhatjuk palacsintaként, lepényként, de megpakolhatjuk különféle feltétekkel és sajttal, és sütőbe pár perc alatt megsüthetjük pizzának is.