Nagyon mutatós és különleges, de egyáltalán nem bonyolult finomság a tojáshéjban készített aszpik, ami tulajdonképpen a sokak által nem igazán kedvelt kocsonya rokona - de csirkés, zöldséges változatban, tavasziasan, könnyeden. A húsvéti hidegtálak éke lehet!
A tojás elválaszthatatlan a húsvéttól, és nemcsak maga a tojás, de a forma is, például a csokitojások, a tojáscukorkák is az új életet, a tavaszt, a megújulást szimbolizálják, amikkel a gyerekeket lepjük meg a nyuszis ünnepen, de érdemes magunkat és a felnőtteket is tojás formájú finomsággal meglepni – mutatós, ünnepi, és egyáltalán nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk.
Húsvét előtt a süteményekhez, tavaszváró tojásos nokedlikhez használt tojást érdemes nem a szokásos módon feltörni, hanem az aljára egy nagyobb lukat fúrni, és ezen át kiengedni a tojások belsejét, így a héj ideális lehet egy ínyenc és mutatós aszpikhoz, vagy egy frappánsan mutatós csokis sütihez, mint ebben a receptben >> A feltörés után a héjakat azonnal öblítsük ki alaposan, majd felfordítva hagyjuk kicsöpögni, kiszáradni használat előtt. Sajnos csak egyszer tudunk velük zsonglőrködni, de így is megéri!
Aszpikos zöldséges-csirkés tojás
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemellet lebőrözzük, majd egy éles késsel 4 részre vágjuk csontjával együtt, és 1 liter vízzel feltesszük főni. Mellétesszük a meghámozott és félbevágott hagymát és az egész fokhagymagerezdeket, sózzuk, borsozzuk, tűzre tesszük, és fedő alatt kis lángon 30 percet főzzük.
Közben a sárgarépát meghámozzuk, apróra kockázzuk, a csirkéhez adjuk, és még 15 percig főzzük, majd a borsót is hozzáadva még 5 percet főzzük. A tűzről levéve a csirkedarabokat kivesszük, a hagymát és a fokhagymát kidobjuk a levesből, majd leszűrjük, a levet természetesen megtartjuk, mert ez lesz az aszpik alapja.
A csirkemellett lefejtjük a csontról, apróra vágjuk, a répával és a borsóval összeforgatjuk, majd a tojástartóba fejjel lefelé beleállítgatott tojáshéjakba lazán beletöltjük.
A zselatint 1/2 dl vízzel elkeverjük, 3-4 percet duzzadni hagyjuk, közben a levest leszűrjük, majd visszamelegítjük forrpontig, majd a tűzről levéve összekeverjük a zselatinnal, és óvatosan a tojásokba töltjük. Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük 1 éjszakára, hogy kellően megdermedjenek.
Közvetlenül tálalás előtt finoman feltörjük a tojásokat, lefejtjük a héjat, és petrezselyem-, saláta- vagy medvehagymaágyra téve tálaljuk.