Írd be, mit keresel:

Szivárványsaláta, az új egészséges kedvenc

Színes, mutatós, csupa egészség és még finom is, ez a szivárványsaláta, aminek konkrét receptje nincs, mégis egyre népszerűbb az egészséges étrendet követők és a diétázók között. A "rainbow salad" néven hódító új és trendi étel tulajdonképpen egy minél színesebb, sokféle zöldséget tartalmazó, önmagában is teljesértékű fogást biztosító saláta.

Cookta - 2018.04.03.
Szivárványsaláta, az új egészséges kedvenc

Azt mindenki tudja, hogy minél több zöldséget eszünk, annál egészségesebben étkezünk, de fontos az is, hogy minél többfélét variáljunk – egyrészt így nem ununk rá egy-egy zöldségre, másrészt így sokféle tápanyaghoz jut a szervezetünk, a különböző színű alapanyagok pedig más és más jótékony alkotóelemekkel, vitaminokkal és nyomelemekkel rendelkeznek. Arról már nem is beszélve, hogy egy színes és jól összeállított tál saláta a szemnek is jólesik, és sokkal élvezetesebbé teszi az egészséges étkezést. Ha naponta egy étkezés egy színekben és textúrákban gazdag saláta, akkor már sokat tettünk az egészségünkért, és az ideális testalkatunk is könnyebben elérhető, illetve megtartható.

A szivárványsalátának nincs konkrét receptje vagy ajánlott alapanyagai, gyakorlatilag bármilyen zöldség és gyümölcs, illetve néhány egészséges kiegészítő is kerülhet bele, most ezért inkább a fő és követendő irányvonalait gyűjtjük össze ennek a nagyon is követnivaló trendnek:

Zöld levelek alapnak

A zöldsaláták hihetetlenül egészségesek, rengeteg antioxidánst, rostot tartalmaznak, kalóriát viszont alig, jótékonyan hatnak az emésztésre, erősítik az immunrendszert, A-, C-, K-vitaminokban és folsavban gazdagok, bővelkednek kalciumban, vasban, káliumban és magnéziumban. Tökéletes választás lehet a jégsaláta, a bébi spenót, a rukkola, a madársaláta, a kínai kel, a káposzta, de a készen kapható salátakeverékek bármelyike is.

1-2 vörös és lila is legyen benne

A vörös és lila színű zöldségek a likopinnak és az antociánnak köszönhetik színűket, amelyek nem csak széppé, de ugyancsak egészségesekké is teszik őket. A likopin fontos antioxidáns, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a szívbetegségeket, jótékonyan hat a szemre és a látóidegekre, erősíti az immunrendszert, az antocián pedig májvédő, csökkenti a vérnyomást, valamint gyulladásgátló hatású. Variáljuk a salátánkhoz a céklát, a lilakáposztát, lilahagymát, paradicsomot, piros kaliforniai vagy kápia paprikát, hónapos retket!

A sárga és narancszínű zöldségek se maradjanak ki

Nemcsak szemvidító a színük, de ténylegesen is jót tesznek a szemnek a béta-karotinban bővelkedő sárga és narancsszínű zöldségek. Emellett jelentős mennyiségű C-vitamint, káliumot és flavonoidokat is tartalmaznak, csonterősítőként is fontos szerepet tölthetnek be, különösen a nőknél. Nyersen, főve vagy sütve is használjunk a salátánkhoz (is) sárgarépát, sütőtököt, édesburgonyát, sárga kaliforniai paprikát…

Zöldből sosem elég

A zöldsaláták mellett a zöld színű cukkini, brokkoli, borsó és uborka, káposzta, karalábé és kelbimbó is jó barátunk – mint a leveles zöldek, ezek is bővelkednek C-vitaminban, tartalmaznak A- és K-vitamint, kalciumot, káliumot és vasat, és mindegyik kiváló rostforrás, segítik az immunrendszert, valamint a szív- és érrendszer megfelelő működését.

Egészséges zsírok

A salátába mindenképpen érdemes tenni egészséges zsírokat tartalmazó alapanyagot, mint amilyenek a diófélék vagy a különféle magvak, illetve az avokádó, ezek egyrészt segítik a vitaminok felszívódását, másrészt ómega zsírsavakban, cinkben, vasban, fehérjében, magnéziumban és E-vitaminban gazdagok, segítik az agy működését, szabályozzák a vércukorszintet, csökkentik a koleszterinszintet, ezért 2-3 evőkanálnyi mandula, tökmag, napraforgómag, szezám, lenmag vagy dió, fél avokádó ideális választás a szivárványsalátába (is).

Tartalmas kiegészítők: hüvelyesek, gabonák

Ha önálló fogásnak szánjuk a szivárványsalátát, érdemes kiegészíteni egészséges és fehérjében, rostokban gazdag főtt hüvelyesekkel vagy gabonákkal, amelyek laktatóbbá és tartalmasabbá is teszik, mint a csicseriborsó, a bab- és lencsefélék, a köles, a rizs vagy a quinoa.

Öntet – a saláta lelke

Pár csepp olaj és balzsamecet is csodákra képes, de szerencsére rengeteg variációs lehetőség van, amivel felvidíthatjuk és szánk ízére alakíthatjuk a salátánkat. Bátran használjunk friss zöldfűszereket, tahinit, citromot vagy narancsot, friss fokhagymát, hagymát, újhagymát vagy gyömbért, mustárt, szójaszósz, csilit, mézet…

Még egy kis plusz

Ha szeretjük az édes-sós kombinációkat, akkor gyümölcsöket is adhatunk a szivárványsalátához: egy kis narancs, 2-3 kanálnyi gránátalmamag vagy bogyós gyümölcs nagyon jól fel tudja dobni, de akár alma, körte vagy kivi is izgalmassá és még változatosabbá teheti!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.