Írd be, mit keresel:

Ricottás lepénykék mindenkorra, villámgyors változatban

Imádnivalóan egyszerű és finom, percek alatt elkészül, tele van fehérjével, laktató, és igazi S.O.S. megoldás, legyen szó gyors reggeliről, villámebédről, de könnyű vasorának is isteni. Nevezhetjük sós mini palacsintának is, de alig van benne liszt, omlós, szaftos, isteni finom.

Cookta - 2018.04.12.
Ricottás lepénykék mindenkorra, villámgyors változatban

A ricotta nálunk még viszonylag ritkábban használt alapanyag, sokan a túróval rokonítják vagy próbálják meg helyettesíteni, ami sok esetben működik is, mert hasonlóak állagban és ízben, de míg a túró közvetlenül a tejből készül, addig a ricotta a tejsavóból, így sokkal finomabb szemcséjű, semlegesebb, szelídebb ízű sovány tejtermék. Itthon is gyártják, egyáltalán nem úri huncutság, kiadós és nagyon egészséges, és valamikor nálunk is ismert és kedvelt alapanyag volt – orda néven.

Ez a ricottás lepényke krémesebb és soványabb túróval is készülhet, de sokkal lágyabb és puhább lesz ricottával. Igazi adu ász recept, bármikor percek alatt ellenállhatatlanul finom és egészséges, alakbarát fogást kerekíthetünk vele, a tésztát gazdagíthatjuk finomra vágott zöldfűszerekkel, a végén a tetejére olvaszthatunk még némi sajtot, de egy kis salátával és fűszeres joghurttal, tejföllel az alapváltozat is fantasztikus.

Ricottás lepénykék

Hozzávalók:

  • 45 dkg ricotta
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • kevés olívaolaj a sütéshez
  • só, bors

Elkészítés: A ricottát egy tálba öntjük, ha van egy kis leve, attól mindenképpen szabadítsuk meg. Hozzáadjuk a tojást, a parmezánt, a sütőport, a lisztet, ha nagyon vizes állagú lenne a ricotta, akkor adhatunk hozzá plusz 1 kanál lisztet, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. Pár percet pihentetjük, amíg elkészítünk mellé egy salátát vagy egy fűszeres tejfölt.

Egy serpenyőt felforrósítunk, kikenjük olívaolajjal, és evőkanálnyi adagokat teszünk a masszából a serpenyőbe, és 3-4 perc alatt megsütjük az egyik oldalukat, majd egy lapáttal óvatosan alányúlva megfordítjuk, és 2-3 perc alatt a másik oldalát is szép aranybarnára sütjük.

Azonnal tálaljuk friss salátával, tejföllel, fűszeres joghurttal ízlés szerint.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.