A spárga igazi szezonális zöldség, csak frissen finom, úgy viszont nagyon, érdemes hát kihasználni azt a néhány hetet, amikor kapható. Egészséges és kalóriaszegény, és ha zöld spárgát választunk, azt hámozni, tisztítani sem kell, és 15 perc alatt tökéletes fogás varázsolható belőle.
A sült spárga zseniálisan finom, ugyanakkor pofonegyszerű módja a spárga elkészítésének, köretnek is tökéletes egy szelet sült hús vagy hal mellé, de húsmentes változatban feta sajttal és tükörtojással sem utolsó. Nemcsak azért szeretjük ezt a változatot, mert pikk-pakk összeállítható, hanem azért is, mert a sütőben roppanósan puhára sül, minden aroma a zöldségben marad, és még intenzívebbé válik a semmihez sem hasonlítható spárgaíz.
Ehhez az alakbarát fogáshoz mindenképpen érdemes zöld spárgát választani, ezt hámozni sem kell, csak a spárgaszárak alját kell letörni úgy, hogy a szár alsó részénél hajlítani kezdjük, pont ott fog eltörni, ahol kezdődik a fás rész, majd összeforgatni egy kis fűszeres páccal, és mehet is a sütőbe. Most fokhagymás-citromos páccal készült, egy kis fetával, kalóriaszegény, fehérjedús, igazi diétás és csodásan finom fogás.
Fokhagymás-fetás sült spárga
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A spárgák vastagabb végeit meghajlítva letörjük a fás részt. A fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, majd egy késes robotgépbe tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáfacsarjuk fél citrom levét, kevés csilivel és a morzsolt oregánóval ízesítjük, 4 evőkanál olívaolajat adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, és összemixeljük.
A spárgát egy sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, meglocsoljuk a fokhagymás páccal, majd kézzel alaposan összeforgatjuk, a tetejére morzsoljuk a sajtot, és 200 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 10-15 perc alatt megsütjük.
Közben a tojásokat tükörtojásnak megsütjük, ezzel tálaljuk a fetás-fokhagymást sült spárgát, a maardék fél citrom levével ízlés szerint meglocsolhatjuk.