Az úgynevezett "jerk" csirke egy Amerikában nagyon kedvelt és karibi, pontosabban jamaikai gyökerekkel bíró csípős és tüzes pácolt hús, ami készülhet bármilyen húsfélével, de legnépszerűbb a csirkés változat. A pác tele van fűszerekkel, csípős, édeskés és citrusos egyszerre, sütőben és grillen is készíthető, a hús maga pedig istenien omlós és szaftos.
A ma már világszerte ismert jerk chicken a Karib-szigetekhez kapcsolódik, pontosabban Jamaikához, és az ott találkozó kultúrák és konyhák, a szigeten élő brit, holland, francia, spanyol, portugál betelepülők, az indián őslakosok és az afrikai rabszolgák találkozásának köszönhetjük, és eredete az 1600-as évekig visszavezethető. Maga az elnevezés a spanyol charqui szóból ered, ami érleltet jelent, ez változott az évek során jerkre (ejtsd: dzsörk), és egy csípős, nem csak csilis, hanem rengeteg fűszerrel telepakolt izgalmas pácolt fogást takar.
Egyszerre édes, citrusos és csípős, a friss csili mellett lime, fokhagyma, gyömbér is van benne, az édeskés aromákat a méz és a ketchup adja, a telt ízeket pedig a szerecsendió és a fahéj, egyszerű, egészséges és alakbarát. Bár messzi, távoli és egzotikus vidékről való recept, nincs benne semmilyen beszerezhetetlen alapanyag, a lime helyett készíthetjük citrommal is, úgy is isteni lesz, akár sütőben, akár grillen sütjük.
Jerk csirkecombok
Hozzávalók:
Elkészítés: A gyömbért és a fokhagymát meghámozzuk, a csiliket kicsumázzuk, mindet nagyjából feldaraboljuk. A megmosott és leszárított húst egy tiszta, nagyobb zacskóba tesszük, és fokhagymaprésen át a csirkéhez nyomjuk a gyömbért, a fokhagymát és a csilit is, hozzáreszeljük a lime-ok héját, belefacsarjuk a levét, és a só kivételével az összes alapanyagot hozzáadjuk. Összekötjük a zacskó száját, először alaposan összerázzuk, majd a csirkéket átmasszírozzuk a jó fűszeres páccal, és hűtőbe tesszük néhány órára, de legjobb egy teljes éjszakára.
Sütéskor a csirkét a zacskóból egy tepsire öntjük a páccal együtt – érdemes alátenni egy sütőpapírt, ha nem akarunk hosszan bajlódni a mosogatással, megsózzuk, és 180 fokos sütőbe tolva légkeverés mellett 35-40 perc alatt megsütjük, egyszer megforgatva. Ha grillen sütnénk, akkor kb. 15 perc alatt megvan, időnként megforgatva tökéletesen omlósra sülnek a fűszeres dobverők.
Tálaláskor kínálhatunk mellé egy kis lime-ot, salátát, illetve párolt rizst vagy kuszkuszt.