A banánkenyér az angolszász országok kedvelt desszertje, rengeteg változatban készíthető, percek alatt összeállítható, és remek felhasználási módja a túlságosan érett, barnulásnak induló, már kevéssé kívánatos banánoknak. Most csokisan készült, mégis egészségesebben - zsiradék nélkül, mézzel és teljes kiőrlésű liszttel.
A csokis banánkenyér igazi jolly joker süti, tökéletes vendégvárónak, uzsonnára, de akár reggelire is kicsiknek egy pohár tejjel, nagyoknak tejeskávéval, sőt vihetjük piknikre, kirándulásra is. Belül nagyon puha és illatos, kívül roppanósra sül a kérge, ráadásul hosszan friss marad, intenzíven érződik benne a banán és csupa csoki az egész.
Ebben az egészségesebb változatban nincs sem vaj, sem olaj, a zsiradék szerepét teljességgel átveszi a pépesített édes banán, aminek köszönhetően ráadásul az édesítő mennyisége is csökkenthető, mégis igazi kényeztető sütiélményt ad, de emellett azért is imádnivaló sütike, mert nagyon egyszerű az elkészítése: a száraz és a nedves alapanyagokat csak külön-külön össze kell keverni, majd apránként összevegyteni, és jó krémesre, simára összekeverni. A tészta tovább gazdagítható darabolt dióval vagy aszalt gyümölcsökkel, most csak csokidarabkák kerültek bele, de így is isteni lett – érdemes kipróbálni, ha van néhány túlérett banán a konyhapulton!
Csokis banánkenyér
Hozzávalók:
Elkészítés: A banánokat meghámozzuk, egy tálba tördeljük, és villával egészen pépesre összetörjük, elkeverjük, majd elektromos habverővel kihabosítjuk, mintha vaj lenne. Ezután hozzáadjuk a nedves alapanyagokat – a tojást, a vanília-kivonatot, a mézet, a joghurtot, a tejet -, elektromos habverővel simára keverjük. A száraz hozzávalókat – a teljes kiőrlésű lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót egy tálban összekeverjük, majd 2-3 részletben a nedves keverékhez adjuk, mindig elkeverve, míg sima, selymes tésztát kapunk. Ekkor beleforgatjuk a felaprított csokoládét vagy a csokicseppet, és kikent vagy sütőpapírral bélelt téglaformába, pástétomformába öntjük.
175 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 50-55 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd a formából kiborítba és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Szeletelve tálaljuk.