Írd be, mit keresel:

Kiterített tepsis csirke omlósan, fűszervajjal kenegetve

A tepsis csirke és krumpli párosa örök klasszikus, praktikus és bevált hétvégi, családi ebédre, hiszen hús és köret együtt sül, egyszerű és kiadós, és az ízesítésekkel lehet játszani, hogy ne váljanak unalmassá. Most kiterített változatban készült, csípős vajjal kenegetve, omlósra sülve.

Cookta - 2018.05.06.
Kiterített tepsis csirke omlósan, fűszervajjal kenegetve

A kiterített csirke nagy előnye, hogy sütés közben nem kell forgatgatni, mindenhol egyenletes sül és pirul, nem szárad ki az egyik rész, míg a másik kellően átsül, és tálaláskor, daraboláskor is jóval egyszerűbb dolgunk van vele. Most minimális ízesítéssel került a sütőbe, és csak a sütés közben kapott jó kis vajas-paprikás, csilivel pikánsabbá tett kenegetést, amitől omlós és fűszeres lett a húsa, a bőre pedig finoman ropogós.

A krumplit is érdemes egy kicsit megbolondítani fűszerekkel, ez ebben az esetben pirospaprika, fokhagyma és rozmaring keveréke, de ízlés szerint más fűszerekkel, de akár zöldségekkel is köríthetjük a hétvégi finom sült csirkénket.

Kiterített tepsis csirke fűszeresen, vele sült krumplival

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke (1,2-1,4 kg)
  • 8 dkg vaj
  • 4 evőkanál csiliszósz
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • só, bors

A krumplihoz:

  • 80 dkg krumpli
  • 2 ág rozmaring
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A krumplit ízlés szerint meghámozzuk, vagy ha szép a héja, akkor rajta is hagyhatjuk, majd hasábokra vágjuk. Egy tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, meg szórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a rozmaringot és a gerezdekre szedett, de héjában hagyott fokhagymát, meglocsoljuk 3 evőkanál olívaolajjal, és kézzel alaposan összeforgatjuk.

A csirkét egy éles késsel vagy egy csirkevágó ollóval a mell közepén hosszában kettévágjuk, majd kézzel széthúzzuk, megfordítjuk, és erőteljesen ránehezedünk, lenyomjuk, hogy a csontok megtörjenek, és a csirke kiterüljün. Mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk, majd a krumplikat kicsit félretolva a tepsibe rakjuk.

200 fokra melegített sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 30 percig sütjük, közben elkészítjük a fűszeres mázat. Ehhez a vajat felkockázzuk, egy kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a csiliszószt, az őrölt pirospaprikát és a Worcestershire szószt, és alacsony lángon összefőzzük, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd.

A csirkét kivesszük a sütőből, ecsettel alaposan átkenjük a pikáns vajas szósszal, majd visszatoljuk a sütőbe, és még 30 percet sütjük, majd ismét átkenjük, és még 5-10 percre visszatoljuk.

A csirkét ízlés szerint feldaraboljuk, és a sült krumplival tálaljuk, a sült fokhagymagerezdeket sem dobjuk el, a héjból kinyomkodva elfogyaszthatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.