Amióta a chiamag berobbant nálunk is a köztudatba, gyakran használom, és bevallom, nagyon szeretjük. Pofonegyszerű, egészséges, hihetetlenül szapora, és bámulatosan illik hozzá mindenféle gyümölcs. Most egyik kedvenc gyümölcsömmel, mangóval rétegeztem - nem lehet vele betelni!
Bár tényleg csak jókat tudok mondani a csodás kis chiamagról, két dolgot érdemes figyelembe venni: egyrészt nem a villámgyors kategória, vagyis 2-3 órát mindenképpen érdemes adni neki, hogy igazán finom és krémes legyen, ha pudingot készítünk vele, de ha reggelire szánjuk, érdemes már előző este bekeverni, másrészt hajlamos nehézzé, olajossá válni, attól függően, milyen folyadékkal készítjük. Nálunk a legjobban mandulatejjel vált be, amit mi házilag készítünk, de érdemes vele kísérletezni, kinek mivel lesz a legfinomabb.
Most egyik kedvenc gyümölcsömmel, mangóval készült belőle rétegezett pohárkrém, ami nemcsak különlegesen finom és fűszeres, egzotikus ízű, de közben egészséges és természetes probiotikumokban gazdag, ami segít megőrizni vagy épp helyreállítani a bélflóra egészséges működését. Ha jó érett mangót sikerül kifognunk, akkor a gyümölcsös réteget nem is kell ízesíteni, de a chiapudingot nem árt, ezt én most mézzel tettem, de ez kiváltható pépesített banánnal vagy datolyával, agavé- vagy juharsziruppal is!
Mangós chiapuding
Hozzávalók:
Elkészítése: Egy kis tálban összekeverjük a chiapuding hozzávalóit, vagyis a mandulatejet, a chiamagot és a mézet vagy a pépesített banánt, és hűtőben hagyjuk állni legalább 2-3 órát.
A mangót meghámozzuk, a húst levágjuk a magról, összeturmixoljuk.
Tálaláskor ízlés szerint rétegezzük, a tetejére szórhatunk kókuszcsipszet is.