Nem szokványos kenyérről van ám szó, többféle értelemben is más... Először is nem kell hozzá semmilyen kísérő vagy feltét, mert már minden benne van, másrészt nem élesztős és hosszan dagasztós-kelesztős, hanem pikk-pakk összeállítható, és pihentetés nélkül süthető, belül puha, a héja ropogós, egyszerűen isteni!
Egyszerű és nagyszerű ez a sós kevert tésztával készülő formakenyér, tökéletes vendégváró, vihetjük piknikre, kirándulásra, baráti borozgatások mellé is hibátlan pogácsa helyett, de akár egy salátával ebédre vagy vacsorára is tökéletes. A tészta reszelt sajttól lesz ruganyos, puha és illatos, ezen kívül pedig bármit keverhetünk bele, amit szeretünk és egy kicsit színesebbé teszi.
Ebbe a kenyérbe most olívabogyó és apróra kockázott sonka került, de ez szabadon variálható, mehet bele aszalt paradicsom, kapribogyó, finomra vágott bacon, szalámi vagy kolbász, de húsmentesen is készíthetjük apró rózsákra szedett párolt brokkolival, főtt kukoricával, felkockázott kaliforniai paprikával, vagy akár a tésztát gazdagíthatjuk egy kis apróra vágott zöldfűszerrel is ízlés szerint – érdemes játszani vele, mert nagyon hálás, gyors, egyszerű és isteni finom!
Sonkás-olívás-sajtos kenyér
Hozzávalók:
Elkészítés: A lisztet és a sütőport egy keverőtálba tesszük, összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, kézi habverővel elkeverjük, majd mehet bele a tej és az olvasztott vaj, ezzel is simára keverjük.
Az olajbogyókat félbevágjuk, a sonkát apróra kockázzuk, és a reszelt sajttal együtt a tésztához adjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy fakanállal összekeverjük.
Kikent, lisztezett téglaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 40 percet sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk 10 percet pihenni, majd kiborítjuk a formából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelve tálalnánk.