Írd be, mit keresel:

Bűntudatmentes brownie édesburgonyával, zabpehellyel

A brownie finoman szólva sem tartozik az egészségesebb desszertek közé, többnyire jó sok cukor, vaj és csokoládé kell ahhoz, hogy igazán puha és ellenállhatatlan legyen. De nem feltétlenül van ez így, egy kis trükközéssel isteni brownie-t süthetünk - méghozzá mindenmentesen.

Cookta - 2018.05.08.
Bűntudatmentes brownie édesburgonyával, zabpehellyel

Nagyon puha, illatos és szaftos, csábítóan csokis, mégis kimondottan egészséges sütit süthetünk liszt, tojás, tejtermék és cukor nélkül is, bármennyire hihetetlenül is hangzik elsőre. A titok az édesburgonya, a nagyon egészséges és váétozatosan használható gyökérzöldség, ez adja a sütemény alapját, ami puhára főzve és pépesítve összetartja, nedvesíti és krémesíti a tésztát. Cukor helyett juharszirup és datolya adja ennek a brownie-nak az édességet, a lisztet pedig őrölt zabpehely és darált mandula pótolja, így gluténmentes, laktózmentes és vegán étrendbe is beilleszthető.

Önmagában is nagyon finom, de olvasztott csokival is meglocsolhatjuk vagy bevonhatjuk, vagy sütés előtt megszórhatjuk darabolt dióval, mandulával…

Brownie édesburgonyával

Hozzávalók:

  • 50 dkg édesburgonya
  • 12 puha datolya – vagy előzetesen vízbe áztatott
  • 6 evőkanál juharszirup
  • 10 dkg gm zabpehely
  • 10 dkg darált mandula
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 6 evőkanál kakaópor
  • csipet só

Elkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és forró vízben feltesszük, puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni.

Közben a zabpelyhet késes robotgépbe tesszük, finomra mixeljük, majd egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kakaóport, a darált mandulát, a csipet sót, összekeverjük.

A főtt édesburgonyát a kimagozott datolyával késes robotgépbe téve krémesre mixeljük, majd hozzáadjuk a kókuszzsírt, a juharszirupot és a száraz keveréket, és homogén masszává mixeljük.

Sütőpapírral bélelt vagy kókuszzsírral kikent kisebb tepsibe öntjük, spatulával elegyengetjük a tetejét, és 180 fokos sütőben légkeverés mellett 45 percet sütjük, majd a sütőből kivéve hűlni hagyjuk.

Tálalás előtt felkockázzuk, ízlés szerint olvasztott étcsokoládéval megcsorgathatjuk…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.