A spárga a tavaszi és koranyári időszak egyik nagy kedvence, és mivel viszonylag rövid a szezonja, érdemes ebben a pár hétben kihasznlni, és minél több formában készíteni ezt az egészséges és különleges ízű zöldséget. Most levesnek készült, krémsajttal, bársonyosan selymes és nagyon finom.
Az utóbbi években egyre népszerűbb lett a zöld spárga, lassan háttérbe tolja a fehéret, mert sokkal könnyebb vele dolgozni, kevésbé fás és nem kell baljódni a hámozással, elég egyszerűen meghajlítani a szárrész végefelé, és ott pattan, törik el, ahol fásulni kezd, így pillanatok alatt konyhakész és főzhető ez az isteni és egészséges zöldség, míg a fehér spárga – bár ízben talán intenzívebb és szintén nagyon finom -, elég aprólékos és figyelmes hámozást, pucolást igényel, hogy ne legyenek majd az ételben szálasabb, fás részek.
Most is zöld spárgával készült ez az egyszerű, de nagyszerű krémleves, amit egy kis krumpli tesz kiadósabbá, selymesíthetó tejszínnel vagy tejföllel is, de most krémsajt került bele, ettől pedig nagyon lágy és sima lett, egy kicsit teltebb és sűrűbb, érdemes kipróbálni!
Sajtos spárgakrémleves
Hozzávalók:
Elkészítése: A zöld spárga fás végeit letörjük, a zsenge részt feldaraboljuk, a sípokat félretesszük. A krumplit és a zöldhagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, rádobjuk a feldarabolt spárgát, krumplit és újhagymát, 2-3 percig kevergetve kicsit megfuttatjuk, közben hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáfacsarjuk a levét, meghintjük a cukorral, majd felöntjük 1 liter vízzel, sózzuk és borsozzuk, és 10-15 perc alatt közepes lángon puhára főzzük.
Közben egy másik edényben 2 dl forró vízben egy csipetnyi sóval 3-4 perc alatt roppanósra főzzük a sípokat, majd leszűrjük, de a főzővizét megőrizzük.
A leveshez adjuk a natúr krémsajtot és spárgasípok főzővizét, és botmixerrel simára turmixoljuk, ha szülséges, még sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlével finomhangoljuk, majd tányérokba merjük, és a spárgasípokkal tálaljuk.