Egyedényes, vagyis nagyon egyszerű, omlós és ragacsos, fűszeres fogás az adobo szósszal készült csirke, kiadós és gyors, és nagyon kedvelt fogás az angolszász országokban, bár egész máshonnan ered: a jó távoli Fülöp-szigetekről, ahol nemzeti ételnek számít.
Nem véletlenül olyan népszerű sokfelé ez a fogás, amit mindenféle hússal készítenek, hiszen a szósz nagyon omlóssá és szaftossá teszi, bármilyen húst is válasszunk hozzá. A semlegesebb ízű sovány csirkének különösen jól áll, pikánssá és zamatossá varázsolja, ráadásul egyszerű, és nálunk is megtalálható hozzá minden alapanyag.
Az adobo szósz lényege, hogy fokhagyma, szójaszósz, ecet és babérlevél kerül bele, édes-savanyú és kellemesen fűszeres, klasszikusan párolt rizzsel tálalják, gyakran egy kis kurkumával illatosítva. Egyszerű és nagyon finom, tökéletes alternatíva, ha kiadós, alakbarát és új csirkés fogással frissítenénk fel a repertoárt.
Adobo csirke
Hozzávalók:
4 csirkecomb
4 evőkanál olaj
6 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
1 teáskanál egész bors
1/2 dl szójaszósz
1/2 dl fehérborecet
1 teáskanál barna cukor
1,5 dl húsleves
só
Elkészítés: A csirkecombokat a forgónál kettévágjuk, sózzuk, majd serpenyőben, a felforrósított olajon körbepirítjuk. Közben meghámozzuk a fokhagymákat, és egy mozsárban összetörjük vagy lereszeljük, a csirkéhez adjuk. Meglocsoljuk a szójaszósszal és a fehérborecettel, meghintjük a cukorral, hozzádobjuk a babért, felengedjük a húslevessel, és fedő alatt 30 percet főzzük közepes lángon, közben egyszer átforgatva a húsokat.
Ekkor a fedőt eltávolítva addig hagyjuk még főni a combokat időnként megforgatva, amíg a szaft besűrűsödik, és jól körbefogja a húsdarabokat.
Azon melegében tálaljuk párolt rizzsel, ízlés szerint salátát is kínálhatunk hozzá.