Nagyon egyszerű és kiadós, csupa rost és fehérje, ha karakteresebb sajtot használunk hozzá, akkor isteni finom a csőben sült padlizsán, ami egy adag salátával tökéletes fogás húsmentes ebédre vagy vacsorára.
Egészen krémesre sült padlizsán, amit átitat az olvadt sajt, nincs klasszikus értelemben vett tölteléke, mégis aromákban gazdag és a töltött zöldségek közé sorolható, maximálisan maceramentes, 10 perc munkával és bő fél óra alatt kész, imádnivalóan isteni és egyszerű, bármikor jól jöhet, ha nincs energiánk és kapacitásunk a konyhában matatni, mégis jót és jól akarunk enni, egészségesen.
A sült padlizsánnál a legtöbben a félbevágott és beirdalt zöldséget sózzák és hagyják kicsöpögni, majd olajjal meglocsolva tolják be a sütőbe, de időt és kalóriát is spórolhatunk, ha a beirdalt padlizsánfeleket úgy sütjük, hogy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk a vágott felükkel lefelé, így gyorsabb, mert nem kell kicsöpögni hagyni, gyorsabban is sül a saját gőzében, tökéletes puha lesz, felesleges só és olaj nélkül.
Sajtos sült padlizsán
Hozzávalók:
Elkészítés: A padlizsánokat megmossuk, hosszában félbevágjuk, egy éles késsel a húsukat jó mélyen berácsozzuk. Sütőpapírral fedett tepsire borítjuk, tehát a bőrös felük lesz fölül, és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt puhára sütjük.
Közben az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és az aszalt paradicsomokkal együtt apróra vágjuk, meglocsoljuk a 2 evőkanál olajjal a paradicsom levéből, sózzuk és borsot őrölünk hozzá. A sajtot szeletekre, majd csíkokra vágjuk.
Az elősütött padlizsánokat megfordítjuk, kanál hátával kicsit lenyomkodjuk a belsejét, rákanalazzuk az újhagymás keveréket, kirakosgatjuk a sajcsíkokkal, és még 10 percre visszatoljuk a sütőbe.
Azon melegében tálaljuk friss salátával vagy ízlés szerinti körettel.