Írd be, mit keresel:

Rendhagyó rántott csirkemell olaszosan, kétféle sajttal

A parmezános csirkéről elsőre azt gondolhatnánk, hogy egy jó kis olasz fogás, de valójában az amerikaiak kedvence, ott is született, bár az olasz konyha jellegzetes alapanyagait használja, amiket ugye mindenki szeret, nem véletlen tehát az étel sikere.

Cookta - 2018.05.21.
Rendhagyó rántott csirkemell olaszosan, kétféle sajttal

A chicken parmigiana vagy chicken parmesan – vagy egyszerűen csak chicken parm – tulajdonképpen rántott csirkemell, de a bundájába egy kis reszelt parmezán is kerül, amitől nagyon aromás lesz az amúgy nem túl karakteres pipicici, illetve a kisütött hússzeleteket még egy kis fűszeres paradicsomszósszal és némi reszelt parmezánnal vagy mozzarellával koronázva pár perc alatt összesütik.

A leggyakrabban főtt spagettivel tálalják és a maradék paradicsomszósszal, de őszintén szólva így már túl nehéz, és jobban is esik mellé egy saláta… A bunda most nem a klasszikus panírozási technikával készült, liszt nincs benne, a tojásnak csaka  sárgája került a panírba egy kis mustárral kikeverve, erre a sűrű krémre szuperül tapad a parmezános zsemlemorzsa… A sütéshez nem kell sok zsiradék, mert a sütőben is sül még a csirkemell, így ehhez most olívaolaj és vaj keveréke szolgált alapul: elképesztően finom, omlós és lágy, zamatos lett így a csirkemell!

Parmezános csirke paradicsomszósszal

Hozzávalók:
A paradicsomszószhoz:

  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 konzerv (400 g) hámozott paradicsom
  • 1 csipet csilipehely
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • só, bors

A csirkéhez:

  • 3 csirkemell
  • 2 tojássárga
  • 1 evőkanál mustár
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 10 dkg pizza-mozzarella

Elkészítés: A paradicsomszószhoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Egy edényben 2 evőkanál olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a csilipelyhet, majd a hámozott konzerv paradicsomot a levével együtt, a dobozt negyedig töltjük vízzel, ezzel kiöblítjük a bent ragadt paradicsomot, és ezt a szószhot adjuk, fakanállal kicsit szétnyomkodjuk, sóval, frissen őrölt borssal és oregánóval fűszerezzük, és takarékra téve 10 percet rotyogtatjuk.

Közben a csirkemellfiléket lapjában kettévágjuk, két fólia vagy sütőpapír között kicsit kiplopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A bundázáshoz a tojássárgákat egy tálkába tesszük a mustárral, villával összekeverjük, egy másik tányérban pedig a zsemlemorzsát sé a reszelt parmezánt keverjük össze. A hússzeleteket egy ecset segítségével megkenjük a mustáros tojással, mejd beleforgatjuk a parmezános morzsában.

Egy serpenyőben 1/2 dl olívaolajat 1 evőkanál vajjal felforrósítunk, és a csirkemelleket oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, majd áttesszük egy tepsibe.

A paradicsomszószt botmixerrel pépesítjük, majd a bundás csirkemellekre kanalazzuk. A mozzarellát felszeleteljük, és a húsok tetején elosztjuk, majd 200 fokos sütőbe téve 10 perc alatt készre sütjük.

Azon melegében tálaljuk, friss bazsalikommal – vagy ennek hiányában petrezselyemmel – megszórva, mellé klasszikusan spagetti jár, de salátával is nagyon finom – és alakbarátabb. 😉

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.