Végre itt a bodza szezonja, és a hófehér, apró virágú, illatos és aromás csodanövényből sokan készítenek szörpöt, de akik nem szívesen pepecselnek ilyesmikkel, azok se maradjanak le a bodzaszezonról, palacsintatésztában sütve elképesztően jó desszert készíthető vele - pénztárcabarát, gyors és isteni!
A bodza az erdők-mezők ajándéka, semmivel sem összehasonlítható mesés illata, ingyen kínálgatja magát, és egy séta vagy kirándulás során érdemes belőle szezonjában begyűjteni. A bodzaszörpöt senkinek nem kell bemutatni, de szárítva teának is isteni finom, de frissen, az átlagosnál kicsit sűrűbb palacsinta- vagy úgynevezett sörtésztába mártva és kisütve desszertnek is mennyei, természetesen nem sörrel, hanem helyette szénsavas vízzel, pezsgővel vagy habzóborral, esetleg ciderrel, mint a lenti receptben
Pár perc alatt kész, frissen az igazi, és csak a bodza rövid virágzása alatt készíthetjük, így nem érdemes lemaradni róla, viszont a virágok szedésénél arra nem árt figyelni, hogy ne a legforgalmasabb utak mentén szedjük, illetve hogy bogármentesek legyenek a virágok!
Bodzapalacsinta
Hozzávalók kb. 10 tányér bodzavirághoz:
Elkészítés: A tojást egy keverőtálba felütjük, kézi habverővel felverjük, hozzáadjuk a szénsavas vizet, a vaníliás cukrot és a sütőport, elkeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, sűrű palacsintatésztát kapjunk. Félretesszük pihenni fél órára, közben előkészítjük a bodzát. Nem kell megmosni, mert akkor leöblítjük az aromás virágport, ami az ízét adja, csak győződjünk meg arról, hogy nincs rajta bogár vagy száraz virág.
Egy edényben 2 ujjnyi olajat forrósítunk, a bodzákat a száruknál fogva belemártjuk a tésztába, majd az olajba téve szép aranybarnára sütjük, kivéve alaposan lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Azon melegében tálaljuk, porcukorral meghintve, de friss eperrel vagy eperdzsemmel is nagyon finom.