Írd be, mit keresel:

Isteni cukkinis lepénykék – diétás változat ricottával

Elronthatatlanul egyszerű és nagyon finom, fehérjében gazdag és gluténmentes kis lepényke készülhet ricottával, reszelt cukkinivel és kukoricadarával, percek alatt kész, alakbarát és egészséges, salátával önmagában is tökéletes gyors fogás, de főzelék mellé feltétnek is szuper, húsimádóknak pedig egy szelet sült hús mellé köretként is remekül működik.

Cookta - 2018.05.22.
Isteni cukkinis lepénykék – diétás változat ricottával

Finom szemcséjű krémes ricottával készültek ezek a lepénykék, kellemesen lágy és krémes a belseje, a külseje pedig finoman megpirul. Egy kis reszelt parmezán, petrezselyem, koriander és egy csipetnyi cayenne-i bors került bele most ízesítőként, de valójában rengeteg módon variálható, az alaptészta bármilyen fűszert elbír. Nagyon egyszerű és gyors, arra érdemes csak ügyelni, hogy a ricotta, ez a fehérjében gazdag, kalóriában viszont szegény tejtermék ne legyen vizes, csöpögtessük le pár perc alatt, ellenkező esetben túl sok kukoricadarával kell korrigálnunk a tésztát, és akkor veszít puhaságából.

Önmagában is nagyon finom és kiadós egy kis tejföllel meglocsolva, melegen, langyosan, de még hidegen is, de készíthetünk mellé akár paradicsomszószt is, az is nagyon jól passzol hozzá!

Cukkinis-ricottás lepénykék

Hozzávalók:

  • 40 dkg ricotta
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 5 dkg kukoricadara
  • 2 tojás
  • 1 kis cukkini
  • 1 kávéskanál cayenne-i bors vagy csili
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • friss petrezselyem, koriander vagy bazsalikom
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, villával elhabarjuk, hozzáadjuk a jól lecsöpögtetett ricottát, a reszelt parmezánt és a kukoricadarát, sózzuk, borsozzuk, kis cayenne-i borsot adunk hozzá, a citrom héját hozzáreszeljük, az egészet villával alaposan összekeverjük. Közben a megtisztított cukkinit lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk, és a finomra vágott zöldfűszerrel a ricottás keverékhez adjuk. Ha híg lenne, egy kevés kukoricadarát még adhatunk hozzá, hogy sűrű masszánk legyen.

Egy serpenyőt felforrósítunk, ecset segítségével olívaolajjal kikenjük, és 2-3 evőkanálnyi masszát beleteszünk, a kanál hátával elsimítjuk, 3-4 percet sütjük, majd lapáttal átfordítjuk, és a másik oldalon is aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, és a maradék tésztamasszát is ugyanígy megsütjük.

Azon melegében tálaljuk, ízlés szerint sima vagy fokhagymás tejfölt kínálhatunk hozzá, de paradicsomszósszal is nagyon finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.