Ha a gyerekeknél tuti sikert akarok elérni főétel terén, akkor a sült csirke és krumpli páros a nyerő. Én is szeretem, de a változatos étkezést még inkább, így amikor csak lehet, megvariálom kicsit.
Ez most egy nagyon finom, friss, igazi tavaszi változat, a legjobb benne a sok zöldfűszer meg a világbajnok újkrumpli, emellett egyszerű és gyors is! Ha nincs zöldfűszer, akkor szárítottal is készíthető, de frissel igazán finom.
A konzerv bab teszi igazán kiadóssá, ami elsőre furcsa lehet az újkrumplival, de nagyon jó párost alkotnak, fehérjedúsabb és laktatóbb, nálunk mindenki szerette.
Babos újkrumpli citromos csirkével
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés: A csirkecombokat kicsontozzuk, de a bőrét rajtahagyjuk. A kakukkfüvet és a rozmaringot durvára vágjuk. A húsok mindkét oldalát bedörzsöljük a fűszerekkel, a sóval és a borssal, majd megcsorgatjuk a citromlével. Egy tálba tesszük pácolódni pár órára.
A krumplikat alaposan megmossuk, de nem kell meghámozni, nagyon vékony a héja. 3 centis kockákra vágjuk. Lobogó, sós vízben, újraforrástól számítva 5 percig főzzük. Leszűrjük, egy tepsibe borítjuk, rálocsolunk pár evőkanál olívaolajat, megsózzuk és borsozzuk. Átforgatjuk, 200 fokos sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg a szélei megbarnulnak.
Közben a bazsalikomot és a kaprot durvára vágjuk, 2 evőkanál olajjal, 1 teáskanál sóval és pár tekerésnyi borssal egy mozsárban pépesre zúzzuk. Mikor a krumpli kész, összeforgatjuk vele és a rukkolával, végül a leszűrt babbal is.
Miközben a köret készül, kisütjük a húsokat: a serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajat öntünk, felhevítjük, a húsokat bőrével lefelé belefektetjük. Nagy lángon a bőrt ropogósra pirítjuk, majd megfordítjuk, mérsékeljük a lángot és a húst készre sütjük.
Tálaláskor egy nagy adag babos újburgonyát tányérra szedünk, a húst csíkokra szelve rátesszük, és fogyaszthatjuk is.