Mindenki jól tudja, hogy a halhús szuper fehérjeforrás, ásványi anyagokban és ómega-3 zsírsavakban gazdag, többnyire sovány és alacsony kalóriájú alapanyag, mégis sokan tartanak a bennük lévő esetleges nehézfémektől. A Tudatos Vásárlók Egyesülete most 29 féle olyan terméket vizsgált be, amelyek a hazai üzletekben a leggyakrabban kapható tengeri és édesvízi, friss és fagyasztott halhúsból készül.
Az édesvízi halak közül az afrikai harcsát, a busát, a pontyot, a pisztrángot és a pangasiust vizsgálták, míg a tengeri halak közül a hekket, a lazacot és a tőkehalat, sőt került a tesztbe bio, illetve úgynevezett MSC és ASC minősítésű hal is, amelyek egyfajta garanciát jelentenek a fenntartható fejlődés biztosítására. Az ASC (Aquaculture Stewardship Council) a tenyésztett, az MSC (Marine Stewardship Council) a tengerből halászott halak követésére szerveződött nemzetközi szervezetek, amelyek ellenőrzik az adott termékek eredetét és útját, és a termékek csomagolásán feltüntetve szerepenek.
A jó hír, hogy mindegyik bevizsgált hal az európai határérték alatt volt, de még ennél is jobb, hogy hazai halak, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. busája és pontya, valamint a Győri Előre HTSZ pontya került a lista élére. Az is remek hír, hogy a laboratóriumban bevizsgált 29 termékből háromnál egyáltalán nem volt kimutatható semmilyen nehézfém, ebből kettő pangasius, a harmadik pedig harcsa, viszont a legnagyobb – de még így is bőven az egészségügyi határérték alatti – szennyezettség a hekkeknél volt tapasztalható.
A teszt további eredményeit, illetve halvásárlási tanácsokat itt olvashattok >>
Halas receptjeinket pedig itt találjátok >>