Írd be, mit keresel:

Tesztelték a friss és fagyasztott halakat – jók az eredmények

Mindenki jól tudja, hogy a halhús szuper fehérjeforrás, ásványi anyagokban és ómega-3 zsírsavakban gazdag, többnyire sovány és alacsony kalóriájú alapanyag, mégis sokan tartanak a bennük lévő esetleges nehézfémektől. A Tudatos Vásárlók Egyesülete most 29 féle olyan terméket vizsgált be, amelyek a hazai üzletekben a leggyakrabban kapható tengeri és édesvízi, friss és fagyasztott halhúsból készül.

Cookta - 2018.05.23.
Tesztelték a friss és fagyasztott halakat – jók az eredmények

Az édesvízi halak közül az afrikai harcsát, a busát, a pontyot, a pisztrángot és a pangasiust vizsgálták, míg a tengeri halak közül a hekket, a lazacot és a tőkehalat, sőt került a tesztbe bio, illetve úgynevezett MSC és ASC minősítésű hal is, amelyek egyfajta garanciát jelentenek a fenntartható fejlődés biztosítására. Az ASC (Aquaculture Stewardship Council) a tenyésztett, az MSC (Marine Stewardship Council) a tengerből halászott halak követésére szerveződött nemzetközi szervezetek, amelyek ellenőrzik az adott termékek eredetét és útját, és a termékek csomagolásán feltüntetve szerepenek.

A jó hír, hogy mindegyik bevizsgált hal az európai határérték alatt volt, de még ennél is jobb, hogy hazai halak, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. busája és pontya, valamint a Győri Előre HTSZ pontya került a lista élére. Az is remek hír, hogy a laboratóriumban bevizsgált 29 termékből háromnál egyáltalán nem volt kimutatható semmilyen nehézfém, ebből kettő pangasius, a harmadik pedig harcsa, viszont a legnagyobb – de még így is bőven az egészségügyi határérték alatti – szennyezettség a hekkeknél volt tapasztalható.

A teszt további eredményeit, illetve halvásárlási tanácsokat itt olvashattok >>

Halas receptjeinket pedig itt találjátok >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.