Sokan kihívásnak élik meg a salátafogyasztást, még akkor is, ha tudják, hogy az egyik legegészségesebb alapanyagról van szó, mondván, hogy a saláta unalmas és nem is laktató, ami önmagában akár igaz is lehetne, de ha néhány kiegészítőt társítunk hozzá, valamint egy jó öntetet, akkor úgy illeszthetjük az étrendünkbe, hogy igazi örömforrás is lehet.
A saláta sokáig csak kiegészítő és kísérő volt komolyabb ételek mellé a hazai konyhakultúrában, de a tudatosabb táplálkozás népszerűsödésével szerencsére fontosabb és komolyabb helyet kezd szerezni. A bővülő salátakínálatnak, sőt a készen kapható keverékeknek köszönhetően gyors és egészséges, önálló ételként is tökéletes fogások kerekíthetőek salátából, mint például az alábbi, roston sült csirkemellel és édesburgonyás puffancsokkal gazdagított variációban.
Bár saláta adja az alapját, egyáltalán nem unalmas, egyszerű és nagyon finom ez a fogás, a sovány csirkemellet mustár és citrom teszi kellemesen pikánssá, amihez nagyon jól passzol a kis gyömbérrel megbolondított, édeskés puffancs és ropogós saláta, és mindegyikhez tökéletes kísérő a csilis joghurtöntet, külön-külön is, de főleg együtt, és garantáltan észrevétlenül fog eltűnni a tányérról, ha valaki elkészíti.
Csirkés saláta édesburgonyás puffanccsal
Hozzávalók:
Az édesburgonyás puffancshoz:
Elkészítés: A csirkemelleket lapjában félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 1 evőkanál mustár és 1/2 citrom levének keverékével bekenjük, félretesszük.
A puffancsokhoz az édesburgonyát és a hagymát meghámozzuk, mindkettőt lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, villával felverjük, hozzáadjuk a sütőport, a batátát, a hagymát és a gyömbért, sózzuk, borsozzuk, és annyi zsemlemorzsát vagy őrölt zabpelyhet adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Egy serpenyőben ujjnyi olajat forrósítunk, majd az édesburgonyás masszából 2 evőkanálnyi halmokat rakunk, és közepes lángon 4-5 percig sütjük, majd lapáttal megfordítva a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Ha kész, lapáttal kiemelve hagyjuk lecsöpögni, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Közben egy másik serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, és a bepácolt csirkemelleket oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, az öntethez a joghurtot a csiliszósszal összekeverjük, a koktélparadicsomokat félbevágjuk.
A salátakeveréket tányérokra elosztjuk, rászórjuk a paradicsomot, mellétesszük a puffancsokat és a csirkemellet, és a joghurtos öntettel meglocsolva tálaljuk.