Ez a sütemény a lehető legegyszerűbbek közül való, viszont isteni finom, se a tűzhelyet, se a sütőt nem kell bekapcsolni hozzá, és tényleg az elronthatatlan kategória, maximális élvezettel párosítva. Egyszerre csokis, vaníliás és epres, könnyű és lágy, igazi csábítás.
Imádnivalóan finom és egyszerű a mini változatban készülő sajttorta, a nyári szezonban kerti partikra is ideálisak ezek az egyszemélyes tortácskák, de persze készíthetük egy nagyobb tortát is az előkészített alapanyagokból, akkor kicsit több pihentetési időre lesz szükség. Ezekkel a papírkapszlis változatokkal viszont nem kell tányérral, szeleteléssel pepecselni, mindenki kiszolgálhatja magát, ha egy tányérra téve az asztal közepére tesszük.
Most eperraguval készült, mert szezonja van, de ezt sem kell főzni, csak egy kis vaníliás cukorral összeforgatni, és hagyni néhány órát, hogy a gyümölcs levet eresszen – így se vitamin, se aroma nem vész el a friss gyümölcsből, hiszen nincs hőkezelés-főzés, isteni finom, és nagyon egyszerű is!
Mini sajttorta sütés nélkül, friss eperraguval
Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
A sajtkrémes réteghez:
Valamint:
Elkészítés: A kekszes alaphoz a csokis zabkekszet egy késes robotgépbe tesszük, és finomra daráljuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és tovább mixeljük, míg nedves homokra emlékeztető állaga lesz. Papírkapszlikkal kibélelt muffinformákba 2-2 evőkanálnyit teszünk ujjbeggyel vagy egy talpas pohárral lenyomkodjuk, és a hűtőbe tesszük.
A jól behűtött krémsajtot, a citrom reszelt héját, 2 evőkanálnyi citromlevet, a porcukrot és a vanília-kivonatot egy keverőtálba tesszük, és elektromos robotgéppel jó habosra és könnyűre verjük kb. 5 perc alatt. Hozzáadjuk a hideg tejszínt is, és még tovább verjük, amíg szép krémes és habos lesz, majd elosztjuk a kekszalapokon, a tetejüket kanál hátával elsimítjuk, majd hűtőbe tesszük 3-4 órára, amíg kellően megdermed és összeáll.
A tetejére az epret megmossuk kicsumázzuk, ha kicsik, félbe, ha nagyok cikkekre vagy szeletekre vágjuk, megszórjuk a vaníliás cukorral, és alaposan összekeverjük, majd hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy az eper egy kis levet ersszen és a cukor feloldódjon.
A mini sajttortákat a nyers eperraguval tálaljuk.