A tavaszi zöldségekben az a legjobb, hogy egészen egyszerűen elkészítve is csodálatosak, nem igényelnek sok pepecselést, mégis mennyei fogás varázsolható belőlük pár perc alatt. Főszerepben most az újkrumpli és a spárga, serpenyősen, sajtosan, 15 perc alatt!
Vannak zöldségek, amelyeket egész évben élvezhetünk, de az újkrumpli és a spárga kivétel – csakis a szezonban és frissen tökéletesek, akkor viszont ellenállhatatlanul finomak, és nem is kell melléjük sok fűszer és kiegészítés, hogy akár önálló fogást alkossanak.
Most egy villámgyors, egészséges és alakbarát, vegetáriánus étrendbe is beilleszthető serpenyős változat készült velük, kis cukkinivel, paradicsommal, újhagymával és reszelt sajttal kiegészítve, pofonegyszerű, mégis nagyon zamatos, húsevőknek köretként, vegetáriánusoknak egytálételként is tökéletes, ami egy kis extra fehérjével – sült tofuval vagy tükörtojással – is felturbózható.
Serpenyős sajtos spárga
Hozzávalók 2 személynek:
25 dkg zöld spárga
25 dkg újkrumpli
1 kis cukkini
1 paradicsom
2 szál újhagyma
1 teáskanál provence-i fűszerkeverék
1/2 citrom leve
2 evőkanál olívaolaj
10 dkg reszelt sajt
só, bors
Elkészítés: A krumplit és a cukkinit alaposan megmossuk, majd félbevágjuk, felszeleteljük. A zöld spárgák végeit meghajlítjuk, lepattintjuk a fás részt, az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a paradicsomot felkockázzuk.
Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk az összes zöldséget, ráfacsarjuk a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a fűszerkeverékkel, és fedő alatt, folyadék nélkül 10 percet pároljuk: a paradicsom, a cukkini és a citromlé elég levet biztosít, hogy a gőzben megpárolódjanak.
Megszórjuk a reszelt sajttal, és a fedőt visszatéve, a tüzet elzárva 5 percet pihentetjük, amíg a sajt ráolvad, de ha ropogósabban szeretnénk, akkor 5 percre forró sütőbe is tolhatjuk.
Kiváló köret egy szelet natúr csirkemellhez, de önmagában is finom vega fogásként, de akár egy kis tofut vagy egy tükörtojást is süthetünk mellé…