Írd be, mit keresel:

Fűszeres-fokhagymás csirkeszárny, a kiadós kedvenc

A csirkeszárny megosztó étel, nem az az elegáns, szépen ehető fajta, de akik nem bánják, ha kézzel kehet, sőt kell enni, szeretik a fűszeres ízeket, azoknak igazi csemege. Szuper bulikaja, de gyors vacsorának is ideális, kifejezetten pénztárcabarát, és még az alábbi "kétszer sült" változatban is bő fél óra alatt megvan.

Cookta - 2018.05.29.
Fűszeres-fokhagymás csirkeszárny, a kiadós kedvenc

Bár a csirkeszárnyon aránylag kevés a hús a csontokhoz képest, de épp a csontoktól olyan ízletes, és ha jól megsütjük, akkor egyszerre ropogós és omlós. Az alábbi receptnél nem is kell pácolni, némi trükkel tökéletes végeredményt kapunk, amit akár mártogatóssal vagy salátával körítve is tálalhatunk.

A trükk annyi, hogy a megtisztított és a forgónál félbevágott szárnyakat egy szűrőbe téve zubogó vízzel leforrázunk. A legegyszerűbb, ha elektromos vízforralóban bugyogásig melegítjük a vizet, majd lassan és körkörösen a húsra öntjük, hagyjuk lecsöpögni, majd nagyjából leszárítjuk egy konyhai papírtörlővel. Ez egyrészt felpuhítja a csirkehús felületét, így jobban beszívja a fűszereket, másrészt a bőr elválik a hústól, és ropogósabbra sül majd. A másik trükk a sütésben rejlik: először kap egy fűszerkeverékes-olajos külsőt, amivel jó forró sütőben nagyjából megsütjük, utána pedig egy mázat, amit még egy kicsit rásütünk. Mennyei, kiadós, és tényleg abbahagyhatatlan!

Kétszer sült fűszeres csirkeszárny

Hozzávalók:

  • 1-1,2 kg csirkeszárny
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • A fűszerkeverékhez:
  • 1 teáskanál őrölt fehérbors
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál garam masala
  • 1 teáskanál fokhagymagranulátum
  • 1 kávéskanál cayenne-i bors vagy csili
  • 1,5 teáskanál só

A mázhoz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1,5 dl hideg víz

Elkészítés: A csirkeszárnyak végeit levágjuk, majd a forgónál kettévágjuk, és egy nagy szűrőbe tesszük. Jó 1,5 liter vizet felforralunk, a csirkeszárnyra öntjük, majd hagyjuk lecsöpögni.

A fűszerkeverékhez az összes alapanyagot egy keverőtálba tesszük, összekeverjük, majd a leszárított csirkeszárnyakat hozzáadjuk, összeforgatjuk, majd 3 evőkanál olívaolajat adva hozzá újra átforgatjuk. Sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk őket, és 220 fokos sütőben, légkeverés mellett 20 percet sütjük.

Közben a mázhoz a fokhagymát meghámozzuk és fokhagymanyomón átpréseljük, egy kis lábasban a szójaszósszal, a barna cukorral és az almaecettel összeforraljuk. Az étkezési keményítőt a hideg vízzel simára keverjük, a mázhoz adjuk, és kevergetve sűrűsödésig főzzük.

A csirkeszárnyakat a sütőből kivéve csipesszel a mázba márjuk, majd a tepsire visszatesszük, és 180 fokosra mrsékelt sütőben még 10-15 percet sütjük.

Azon melegében tálaljuk ízlés szerinti mártogatóssal, de salátával gyors ás kiadós ebédnek, vacsorának is tökéletes.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.