A csirkeszárny megosztó étel, nem az az elegáns, szépen ehető fajta, de akik nem bánják, ha kézzel kehet, sőt kell enni, szeretik a fűszeres ízeket, azoknak igazi csemege. Szuper bulikaja, de gyors vacsorának is ideális, kifejezetten pénztárcabarát, és még az alábbi "kétszer sült" változatban is bő fél óra alatt megvan.
Bár a csirkeszárnyon aránylag kevés a hús a csontokhoz képest, de épp a csontoktól olyan ízletes, és ha jól megsütjük, akkor egyszerre ropogós és omlós. Az alábbi receptnél nem is kell pácolni, némi trükkel tökéletes végeredményt kapunk, amit akár mártogatóssal vagy salátával körítve is tálalhatunk.
A trükk annyi, hogy a megtisztított és a forgónál félbevágott szárnyakat egy szűrőbe téve zubogó vízzel leforrázunk. A legegyszerűbb, ha elektromos vízforralóban bugyogásig melegítjük a vizet, majd lassan és körkörösen a húsra öntjük, hagyjuk lecsöpögni, majd nagyjából leszárítjuk egy konyhai papírtörlővel. Ez egyrészt felpuhítja a csirkehús felületét, így jobban beszívja a fűszereket, másrészt a bőr elválik a hústól, és ropogósabbra sül majd. A másik trükk a sütésben rejlik: először kap egy fűszerkeverékes-olajos külsőt, amivel jó forró sütőben nagyjából megsütjük, utána pedig egy mázat, amit még egy kicsit rásütünk. Mennyei, kiadós, és tényleg abbahagyhatatlan!
Kétszer sült fűszeres csirkeszárny
Hozzávalók:
A mázhoz:
Elkészítés: A csirkeszárnyak végeit levágjuk, majd a forgónál kettévágjuk, és egy nagy szűrőbe tesszük. Jó 1,5 liter vizet felforralunk, a csirkeszárnyra öntjük, majd hagyjuk lecsöpögni.
A fűszerkeverékhez az összes alapanyagot egy keverőtálba tesszük, összekeverjük, majd a leszárított csirkeszárnyakat hozzáadjuk, összeforgatjuk, majd 3 evőkanál olívaolajat adva hozzá újra átforgatjuk. Sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk őket, és 220 fokos sütőben, légkeverés mellett 20 percet sütjük.
Közben a mázhoz a fokhagymát meghámozzuk és fokhagymanyomón átpréseljük, egy kis lábasban a szójaszósszal, a barna cukorral és az almaecettel összeforraljuk. Az étkezési keményítőt a hideg vízzel simára keverjük, a mázhoz adjuk, és kevergetve sűrűsödésig főzzük.
A csirkeszárnyakat a sütőből kivéve csipesszel a mázba márjuk, majd a tepsire visszatesszük, és 180 fokosra mrsékelt sütőben még 10-15 percet sütjük.
Azon melegében tálaljuk ízlés szerinti mártogatóssal, de salátával gyors ás kiadós ebédnek, vacsorának is tökéletes.