A karamell, földimogyoró és csokoládé triója verhetetlen, nem is bizonyítja ezt semmi jobban, mint a Snickers világsikere, de többnyire mindenki egy kis bűntudattal nassolja ezt csokiszeletet. Mostantól nem kell, ha otthon készítjük, hozzáadott cukor nélkül, jóval egészségesebb változatban - ezzel a recepttel!
A datolyakaramell születésével egészen új alternatívák nyíltak meg az édesszájú, de egészségesebb életmódot követők előtt, így a Snickers is bátran készíthető ennek segítségével vegán, mindenmentes változatban, ráadásul egyszerűen és aránylag kevés alapanyaggal, a végeredmény pedig tényleg elképesztően finom, és minden értelemben lekörözi a világmárkát.
A kulcsfontosságú alapanyag a datolya, amiből az igazán puha, szinte friss változat a tökéletes, ami bioboltokban beszerezhető leginkább, de a csomagolt, tálcás datolya is nagyon jól használható, ha beáztatjuk meleg vízbe pár órára, vagy akár egész éjszakára, majd hagyjuk jól lecsöpögni. Aki nem szereti a sós-édes párost, készítheti sima pörkölt földimogyoróval, de sokkal izgalmasabb, ha sózottat használunk – érdemes kipróbálni!
Snickers egészségesebben
Hozzávalók:
Az alsó réteghez:
A felső réteghez:
Elkészítés: Az alsó réteghez a földimogyorót késes robotgépbe tesszük és finomra őröljük, hozzáadjuk a kimagozott datolyát, a mogyoróvajat, a juharszirupot, a rizslisztet és a vanília-kivonatot, és az egészet jó alaposan összemixeljük, amíg egy sűrű, homogén gyurmaszerű masszát kapunk. Egy 20×20 centis, frissen tartó fóliával vagy sütőpapírral kibélelt formába öntjük, és egy spatulával vagy az ujjainkkal jól lelapogatjuk.
A felső réteghez a kimagozott datolyát, a felolvasztott kókuszzsírt és 1 dl vizet a késes robotgépbe tesszük, elkezdjük összedolgozni, ha szükséges, menet közben pici vizet adhatunk még hozzá, és érdemes időnként a gépet megállítani, és egy spatulával az edény faláról lehúzni a feltapadt datolyát, így gyorsabban krémes, karamelles állagot kap majd. Egy tálba átöntjük, összeforgatjuk a sós földimogyoróval, és az alsó rétegre öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és a fagyasztóba tesszük 1-1,5 órára.
A bevonathoz a csokoládét a kókuszzsírral gőz felett kevergetve összeolvasztjuk, majd a tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk. A pihentetett és megdermedt Snickers-alapot kiemeljük a formából, vágódeszkán 12 rúdra vágjuk. Mindegyik rudacskát megforgatjuk a csokiban, majd sütőpapírral fedett deszkára tesszük, és hűtőben 1/2-1 órát pihentetjük, amíg kellően megdermed a bevonat.
Hűtőben, dobozba téve sokáig eláll, nagyon finom és tökéletes alternatíva egészségesebb nassoláshoz!