A paradicsomos spagetti az olaszok talán legkedveltebb tésztaétele, nálunk sajnos inkább a kommersz változatok terjedtek el, köszönhetően a menzáknak és a kifőzdéknek, de ha megadjuk, ami jár neki, akkor tényleg elképesztően finom, és még minőségibb alapanyagokkal készítve is kiadós!
Tagadhatatlanul népszerű az olasz konyha nálunk is, ahogy sokfelé a világban, a gyors és egyszerűen összedobható tésztaételeik tényleg zseniálisak, ahogy a pizzáikért is tényleg csak rajongani lehet. És ahogy nő a rajongás az oalsz konyháért, úgy szaporodnak a boltok polcain a konyhakész, különféle ízesítésű paradicsomszószok, úgynevezett sugók, illetve a mártásalapok és fixek kínálata. Ezek egyrészt relatíve drágák, ahhoz képest mindenképpen, hogy mennyivel tudnak többet a natúr passzírott paradicsomnál, leszámítva némi fűszert és esetleg minimális zöldséget, másrészt tele vannak pakolva aromákkal, stabilizátorokkal, tartósítószerrel.
A házi változat jóval kiadósabb, gyors és egyszerű, tudjuk, mi van benne, a saját szánk ízére alakíthatjuk, és valljuk be, azért jóval csábítóbb, ha magunk készítjük! Ha igazán finomat szeretnénk, ízeket kell bele pakolni, fűszer, bor és még pár mediterrán kiegészítő formájában, ami lehet olajbogyó, kapribogyó, aszalt paradicsom vagy akár szardella, mint az alábbi receptben, friss paradicsom helyett pedig használhatunk alapként natúr passzírozott paradicsomot, úgynevezett passetát, amíg nem jön el a hazai szabadföldi paradicsom szezonja!
Pikáns paradicsomos spagetti
Hozzávalók:
Elkészítés: A spagettinek bő vizet teszünk fel forrni. A fokhagymát meghámozzuk, a csilit félbevágjuk, magjait kikaparjuk, és finomra vágjuk.
Az olívaolajat egy serpenyőbe öntjük, rádobjuk a csilit, fokhagymaprésen hozzányomjuk a fokhagymát, és 1 percig pirítjuk kevergetve, majd felöntjük a fehérborral, hagyjuk főni, míg finomra vágjuk a szardellafiléket és félbevágjuk a koktélparadicsomokat, majd ezeket is a serpenyőbe dobjuk, 1 percig kevergetve pároljuk, majd hozzáadjuk a száráról lehúzott – vagy szárított – kakukkfüvet és a passzírozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és pár percet hagyjuk közepes lángon rotyogni.
Közben ha felforrt a víz, sózzuk, beletesszük a tésztát, és a csomagon feltüntetett idő alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
A szószt átkeverjük, hozzáadunk 2 evőkanál vajat, ez selymessé teszi, hagyjuk elolvadni, majd hozzáreszelünk 2-3 evőkanálnyi parmezánt, ezzel is átkeverjük, majd tálalhatjuk is, ízlés szerint a tésztával összekeverve vagy a tányérokban a tészta tetejére halmozva. A maradék parmezánt ráreszelejük vagy zöldséghámozóval forgácsokat vágunk belőle a tetejére, ízlés szerint extra csilit ínálhatunk még mellé…