Írd be, mit keresel:

Pikáns paradicsomos spagetti – csábító fogás 15 perc alatt

A paradicsomos spagetti az olaszok talán legkedveltebb tésztaétele, nálunk sajnos inkább a kommersz változatok terjedtek el, köszönhetően a menzáknak és a kifőzdéknek, de ha megadjuk, ami jár neki, akkor tényleg elképesztően finom, és még minőségibb alapanyagokkal készítve is kiadós!

Cookta - 2018.06.03.
Pikáns paradicsomos spagetti – csábító fogás 15 perc alatt

Tagadhatatlanul népszerű az olasz konyha nálunk is, ahogy sokfelé a világban, a gyors és egyszerűen összedobható tésztaételeik tényleg zseniálisak, ahogy a pizzáikért is tényleg csak rajongani lehet. És ahogy nő a rajongás az oalsz konyháért, úgy szaporodnak a boltok polcain a konyhakész, különféle ízesítésű  paradicsomszószok, úgynevezett sugók, illetve a mártásalapok és fixek kínálata. Ezek egyrészt relatíve drágák, ahhoz képest mindenképpen, hogy mennyivel tudnak többet a natúr passzírott paradicsomnál, leszámítva némi fűszert és esetleg minimális zöldséget, másrészt tele vannak pakolva aromákkal, stabilizátorokkal, tartósítószerrel.

A házi változat jóval kiadósabb, gyors és egyszerű, tudjuk, mi van benne, a saját szánk ízére alakíthatjuk, és valljuk be, azért jóval csábítóbb, ha magunk készítjük! Ha igazán finomat szeretnénk, ízeket kell bele pakolni, fűszer, bor és még pár mediterrán kiegészítő formájában, ami lehet olajbogyó, kapribogyó, aszalt paradicsom vagy akár szardella, mint az alábbi receptben, friss paradicsom helyett pedig használhatunk alapként natúr passzírozott paradicsomot, úgynevezett passetát, amíg nem jön el a hazai szabadföldi paradicsom szezonja!

Pikáns paradicsomos spagetti

Hozzávalók:

  • 40 dkg spagetti
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csilipaprika
  • 4 szardellafilé
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 konzerv (400 g) passzírott paradicsom
  • 1 marék koktélparadicsom
  • 8-10 szál friss kakukkfű vagy 2 teáskanálnyi szárított
  • 2 evőkanál vaj
  • 5 dkg parmezán
  • só, bors

Elkészítés: A spagettinek bő vizet teszünk fel forrni. A fokhagymát meghámozzuk, a csilit félbevágjuk, magjait kikaparjuk, és finomra vágjuk.

Az olívaolajat egy serpenyőbe öntjük, rádobjuk a csilit, fokhagymaprésen hozzányomjuk a fokhagymát, és 1 percig pirítjuk kevergetve, majd felöntjük a fehérborral, hagyjuk főni, míg finomra vágjuk a szardellafiléket és félbevágjuk a koktélparadicsomokat, majd ezeket is a serpenyőbe dobjuk, 1 percig kevergetve pároljuk, majd hozzáadjuk a száráról lehúzott – vagy szárított – kakukkfüvet és a passzírozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és pár percet hagyjuk közepes lángon rotyogni.

Közben ha felforrt a víz, sózzuk, beletesszük a tésztát, és a csomagon feltüntetett idő alatt megfőzzük, majd leszűrjük.

A szószt átkeverjük, hozzáadunk 2 evőkanál vajat, ez selymessé teszi, hagyjuk elolvadni, majd hozzáreszelünk 2-3 evőkanálnyi parmezánt, ezzel is átkeverjük, majd tálalhatjuk is, ízlés szerint a tésztával összekeverve vagy a tányérokban a tészta tetejére halmozva. A maradék parmezánt ráreszelejük vagy zöldséghámozóval forgácsokat vágunk belőle a tetejére, ízlés szerint extra csilit ínálhatunk még mellé…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.