Itt a nyár, a meleg, amikor könnyedebb ételekre vágyunk, és itt a bikiniszezon is, amikor szeretnénk a legjobb formánkat hozni. A salátázás ilyenkor a legokosabb választás, természetesen házi készítésű öntettel, egészségesen!
Egy nagy tál friss, nyers, ropogós zöldség tele vitaminnal és rosttal, kevés kalóriával, színes salátának összeállítva, főtt hüvelyessel, sovány sajttal vagy csirkével kiegészítve tökéletes és kiegyensúlyozott, egészséges és alakbarát fogás, de a lelke, az öntet még hiányzik. Ez adja az ízeket, fogja össze egésszé az ételt, nem mindegy tehát, milyen öntetet használunk.
A bolti változatokról lebeszélnénk mindenkit, mert többnyire rengeteg rejtett olajat és cukrot, tartósítót és mesterséges aromákat tartalmaznak, dresszinget készíteni pedig házilag is pofonegyszerű. Most 3 olajmentes változatot mutatunk, amit akár nagyobb adagban is készíthetünk, a hűtőben, befőttes üvegben egy hétig bátran eltartható!
Mézes-mustáros salátaöntet
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, felkockázzuk, és az összes hozzávalóval egy késes robotgépbe tesszük. Hozzáadunk fél deci vizet, addig mixeljük, míg sima állagú öntetet kapunk, ha szükséges, menet közben kevés vízzel még hígíthatjuk.
Citromos-fokhagymás tahiniöntet
Hozzávalók:
Elkészítés: Az összes alapanyagot egy tálkába vagy üvegbe tesszük, és simára keverjük. A forró víz fellazítja a tahinit, könnyebb krémesre keverni. Ízlés szerint pár csepp mézet vagy juharszirupot is adhatunk hozzá, vagy bármilyen zöldfűszerrel gazdagíthatjuk…
Gyömbéres-almás salátaöntet
Hozzávalók:
Elkészítés: Az almát, a hagymát és a gyömbért megtisztítjuk, felkockázzuk, majd késes robotgépbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, felöntjük kb. 1 dl vízzel, és egészen simára, folyékonyra mixeljük, szükség szerint adhatunk hozzá még egy kis vizet vagy citromlevet.
Ez is érdekelhet: