Írd be, mit keresel:

3 olajmentes öntet alakbarát, egészséges salátához

Itt a nyár, a meleg, amikor könnyedebb ételekre vágyunk, és itt a bikiniszezon is, amikor szeretnénk a legjobb formánkat hozni. A salátázás ilyenkor a legokosabb választás, természetesen házi készítésű öntettel, egészségesen!

Cookta - 2018.06.04.
3 olajmentes öntet alakbarát, egészséges salátához

Egy nagy tál friss, nyers, ropogós zöldség tele vitaminnal és rosttal, kevés kalóriával, színes salátának összeállítva, főtt hüvelyessel, sovány sajttal vagy csirkével kiegészítve tökéletes és kiegyensúlyozott, egészséges és alakbarát fogás, de a lelke, az öntet még hiányzik. Ez adja az ízeket, fogja össze egésszé az ételt, nem mindegy tehát, milyen öntetet használunk.

A bolti változatokról lebeszélnénk mindenkit, mert többnyire rengeteg rejtett olajat és cukrot, tartósítót és mesterséges aromákat tartalmaznak, dresszinget készíteni pedig házilag is pofonegyszerű. Most 3 olajmentes változatot mutatunk, amit akár nagyobb adagban is készíthetünk, a hűtőben, befőttes üvegben egy hétig bátran eltartható!

Mézes-mustáros salátaöntet

Hozzávalók:

  • 1 kis fej hagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • kevés víz

Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, felkockázzuk, és az összes hozzávalóval egy késes robotgépbe tesszük. Hozzáadunk fél deci vizet, addig mixeljük, míg sima állagú öntetet kapunk, ha szükséges, menet közben kevés vízzel még hígíthatjuk.

Citromos-fokhagymás tahiniöntet

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 1 dl forró víz
  • só, bors

Elkészítés: Az összes alapanyagot egy tálkába vagy üvegbe tesszük, és simára keverjük. A forró víz fellazítja a tahinit, könnyebb krémesre keverni. Ízlés szerint pár csepp mézet vagy juharszirupot is adhatunk hozzá, vagy bármilyen zöldfűszerrel gazdagíthatjuk…

Gyömbéres-almás salátaöntet

Hozzávalók:

  • 1 alma
  • 1/2 fej hagyma
  • diónyi gyömbér
  • 1/2 citrom leve
  • kevés víz
  • só, bors

Elkészítés: Az almát, a hagymát és a gyömbért megtisztítjuk, felkockázzuk, majd késes robotgépbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, felöntjük kb. 1 dl vízzel, és egészen simára, folyékonyra mixeljük, szükség szerint adhatunk hozzá még egy kis vizet vagy citromlevet.

Ez is érdekelhet:

5 isteni és egyszerű salátaöntet >>

5 mesés öntet, amitől a saláták új életre kelnek >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.