Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne imádná az újkrumplit. Most sajtos sült változat készült sütőben, zsiradék nélkül, pofonegyszerű és isteni!
A sült krumpli talán a legnépszerűbb köret és nassolnivaló minden formában, de ha lehet, újkrumplival még sokkal finomabb, például sütőben sütve, zsiradék nélkül, sajttal és némi fűszerrel megbolondítva. Pár perc az előkészítése, a belseje lágy és szinte krémes, a tetején a sajt ropogósra sül. Tökéletes zöldfűszeres tejföllel mártogatósnak, bármilyen hús vagy hal köretének, de olyan finom és zamatos, hogy salátával könnyű nyári fogásnak önmagában is megállja a helyét.
Az újkrumpliban az is jó, hogy tilos hámozni, sőt még megkapargatni sem kell, ahogy sokan teszik, elég alaposan ledörzsölni vízben egy dörzsis szivaccsal vagy kefével, és máris konyhakész. Most zöldfűszerekkel, sajttal és fokhagymával került a tepsibe, fél óra alatt mindennel együtt kész, és abbahagyhatatlanul finom, úgyhogy akár duplázhatóak is a mennyiségek. 😉
Sajtos sült újkrumpli a sütőből
Hozzávalók:
Elkészítés: Az oregánót, a kakukkfüvet, a fokhagymagranulátumot egy tányérba tesszük, teáskanálnyi sót adunk hozzá, borsot őrölünk hozzá bőségesen, hozzáreszeljük a sajtot. Az újkrumplit megmossuk, lapjában félbevágjuk, és a fűszeres-sajtos keverékbe mártjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk úgy, hogy a sajtos rész felfelé nézzen. A maradék keveréket a tetejére hintjük, és 180 fokos sütőbe tolva, mérettől függően 20-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Azon melegében tálaljuk mártogatóssal, köretként vagy salátával önálló fogásnak.