A legegyszerűbb és legfinomabb desszertek egyike a túrófánk, a belül könnyű tésztát roppanósra sült burok veszi körül, nem túl édes, de vaníliától és citromhéjtól illatos, amit ha kézzel formázunk kis golyókká, pár perc alatt meg is sülnek - uzsonnának, desszertnek, vendégvárónak, de még hétvégi reggelinek is ideális.
Az aranyló kis túrós golyóbisok mindenkit levesznek a lábáról, még a készítőt is, hiszen hatalmas sikert zsebelhet be a minimális munkával készülő fánkocskákkal. A tészta 5 perc alatt összeállítható, és bár igaz, hogy mindenképpen pihentetni kell sütés előtt, ha tökéletes állagú fánkokat szeretnénk, a sütés utána már gyorsan megvan, a végeremény pedig pillekönnyű és álomfinom!
Jót tesz a túrós masszának, ha legalább 1 órát, de még jobb, ha egy éjszakán át pihen a hűtőben, és ha előző este bekeverjük, akkor akár kényeztető reggelinek is süthetünk belőle egy adagot, friss gyümölccsel, joghurttal tálalva is nagyon finom,uzsonnára pedig kisüthetjük a maradékot – csokiszósszal, dzsemmel tálalva is nagy sikert fog aratni.
Könnyű túrófánk
Hozzávalók:
Elkészítés: A száraz alapanyagokat – a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót – egy keverőtálba tesszük, összekeverjük. Hozzáadjuk az áttört túró, ezzel is összekeverjük, hozzáreszeljük a citrom héját, majd hozzáadjuk a vanília-kivonatot és a tojásokat is, és most már kézzel összedolgozzuk, gyorsan és könnyen összeáll, majd lefedve 1 órára hűtőbe tesszük, de akár előző este is elkészíthetjük.
Sütés előtt egy edényben bő olajat forrósítunk, majd a túrós masszából diónyi golyókat formázunk, és az olajba rakva pár perc alatt szép aranybarnára sütjük. Szrőkanállal kiemelve alaposan lecsöpögtetjük, majd konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Porcukorral meghintve, ízlés szerint dzsemmel vagy csokiszósszal, friss gyümölccsel tálaljuk.