A csábító csokis brownie lélekemelő, hangulatjavító finomság, ugyanakkor lelkifurdalást is okoz, mert hogy vajas, cukros, lisztes, dorbézolnak benne a kalóriák... Nem feltétlenül kell ennek így lennie, sokkal egészségesebb változat is készülhet belőle, méghozzá pofonegyszerűen, liszt, vaj, tojás és cukor nélkül!
Igazi tömény csokis élmény, szaftos és illatos tészta, és ránézésre, de még kóstolás után sem mondaná meg senki, hogy csupa egészséges alapanyagból készült. Gyakorlatilag minden hiányzik belőle, ami egy klasszikus brownie-hoz szükséges, gluténmentes, laktózmentes, sőt vegán is lehet, és az alapja egy ugyancsak egyszerű, bár sütemény esetén szokatlan alapanyag: főtt bab! Az íze teljesen eltűnik, tökéletesen felülírja a kakaó és a vanília, puha tésztává alakul mézzel vagy juharsziruppal, mandula- vagy mogyoróvajjal, viszonylag sok kakaóporral pépesítve, ráadásul egyetlen ügyes kis turmixban pár perc alatt összeállítva.
A főtt bab lehet vörös, fekete vagy fehér is, ízben nem nagyon különböznek egymástól, mindegyik nagyon egészséges, rostokban és fehérjében dús. Főzhetjük magunk is, de még jobb, ha konzervet használunk – ez olcsó, bárhol megvásárolható, időt és energiát spórolhatunk meg vele, csak az a lényeg, hogy mindenképpen natúr legyen. Fontos az is, hogy a babot jól csöpögtessük le felhasználás előtt, és alaposan turmixoljuk össze, hogy egészen krémes, homogén masszát kapjunk a hozzávalókból.
Brownie egészségesen, főtt babbal
Hozzávalók:
Elkészítés: A babot leszűrjük, és egy késes robotgépbe vagy turmixba tesszük. Hozzáadjuk az összes alapanyagot, és addig mixeljük, amíg sűrű, homogén, fényes és illatos masszát kapunk. Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe vagy sütőtálba öntjük, a tetejét egy spatulával elsimítjuk, és 175 fokos sütőben 18-20 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük, felkockázzuk, és kakaóporral meghintjük.