Fehérjében gazdag, szénhidrátszegény, mediterrán ízvilágú és villámgyorsan összeállítható a mozzarellával és cukkinivel sült tepsis hal, amit egy kis pesto tesz szaftossá. Remek fogás, ha szeretnénk egészségeset enni nem túl sok macerával!
A fagyasztott tengeri hal remek alapanyag, mindig jól jön, ha gyors és egészséges fogásra vágyunk. Nem kell felolvasztani, ha tepsiben készítjük, csak kikapjuk a mélyhűtőből, és összepakoljuk pár egyszerű, kéznél lévő, kalóriaszegény alapanyaggal. Most zsenge cukkini és mozzarella került a kimondottan sovány és pénztárcabarát tőkehal mellé, pontosabban rá, és egy kis pesto ízesítette és tette omlóssá a halat és a zöldséget, amelyek amúgy szárazak és jellegtelenek lettek volna, kivéve ha tejszínnel vagy zsírosabb sajttal sül, így viszont könnyű és diétás maradt, és mindent átjártak az isteni mediterrán ízek.
Ezt a receptet azoknak is ajánljuk, akik bár tudják, hogy a hal egészséges, és rendszeresen kellene fogyasztanunk, mégsem rajonganak az ízéért – ebben a változatban nem dominál a halasság, nagyon omlós és kellemesen fűszeres, de alternatívaként egyébként vékonyra szeletelt csirkemellfilével is készíthető ez az egyszerű, de isteni gyors fogás
Cukkinis-mozzarellás tepsis hal
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, a cukkini végeit levágjuk, és mind a kettőt felkarikázzuk. Egy tepsi vagy sütőtál aljába 1 evőkanál olívaolajat öntünk, elkenjük, rárakosgatjuk a hagymakarikákat, majd a még fagyos halat, finoman sózzuk, majd megkenjük 2 evőkanálnyi pestóval. A tetejét kirakosgatjuk a cukkinikarikákkal, sózzuk, borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, majd a tetejére csipkedjük a mozzarellát, megpötyögtetjük 1 evőkanálnyi pestóval, a mozzarella levét pedig aláöntjük.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20-25 perc alatt megsütjük, míg a sajt megpirul, a cukkini és a hal is tökéletesen átsülnek.
Azon melegében tálaljuk, ha tartalmasabban szeretnénk, készíthetünk mellé egy kis párolt rizst vagy kuszkuszt, ami jól felveszi a sült szaftot.