Írd be, mit keresel:

Pizzagolyó – pizza kicsiknek (és nagyoknak)

Időnként előfordul, hogy nagyobb csapatnak kell főzni, például többször is főztem 25 fős gyerektábornak. Ilyenkor alaposan át kell gondolni, hogy az ember mennyire variálja meg az ételt, hiszen – tapasztalatom szerint – a legtöbb gyerek válogatós.

Cookta - 2018.06.12.
Pizzagolyó – pizza kicsiknek (és nagyoknak)

Alapul vettem a saját kisfiam kedvenceit, köztük volt a pizza is. Viszont nincs sajnos 5 nagy tepsim, hogy mindenkinek elég legyen, így cselhez kellett folyamodnom.

Régebben, mikor még rendeltem a pizzát, többször ettem pizzagolyót, ami a pizza feltekert változata, szintén kézből ehető, még mártogatóst is küldtek hozzá – én azt most nem készítettem. Na, ezt sütöttem a gyerekeknek, siker volt, egy darab se maradt. 🙂

Forrás:
Hajós Ágnes

Pizzagolyó

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 2 kávéskanál szárított oregánó
  • bors
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dl langyos víz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • liszt a nyújtáshoz, a tepsibe

A szószhoz:

  • 3 dl passzírozott paradicsom
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis ág rozmaring
  • 2-3 ág kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 1 kávéskanál apróra vágott bazsalikom
  • 1 evőkanál olívaolaj

Valamint:

  • 30 dkg füstölt-főtt tarja (vagy bármilyen sonka)
  • 30 dkg könnyen olvadó sajt
  • fél doboz konzerv kukorica

Elkészítés: A tésztához az élesztőt 1 dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk. A lisztet, sót, olívaolajat, fűsezrekkel és a maradék vizet összekeverjük az élesztős keverékkel, megdagasztjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.

A szószhoz az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, belenyomjuk a fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, ráöntjük a paradicsomlét, beleszórjuk a fűszereket, és 5 percig alacsony lángon rotyogtatva főzzük. Ezután kivesszük a nagy darabos fűszereket, kihűtjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, négybe vágjuk. Egyenként 20×30-as, 3 mm vastag négyzetté nyújtjuk. A hosszabbik oldal mentén, 5 cm-t kihagyva megkenjük a szósszal. Rászórjuk a felkockázott sonka, a lereszelt sajt és a lecsepegtetett kukorica negyedét. Szorosan feltekerjük addig, míg a szósz tart, így folytatjuk, míg az alapanyagok elfogynak.

Forrás:
Hajós Ágnes

Egy 30×40-es tepsit kilisztezünk vagy kibéleljük szilikonos sütőlappal. A roládokat 2 cm-es darabokra vágjuk. A tekercsek alját összecsípjük, a végét aláhajtjuk, a tepsibe ültetjük.

200 fokra előmelegített sütőben kb. háromnegyed órát sütjük – sütőfüggő, időnként ellenőrizni kell!

Forrás:
Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.