Írd be, mit keresel:

Eltűnik a magyar málna – szedermálna lesz helyette

Imádjuk a málnát, de sajnos hazánkban egyre nehezebben terem meg az elmúlt évtizedek megváltozott időjárása miatt. A termesztőknek nem éri meg foglalkozni vele, annyira kevéske a termés, miközben rengeteg munkát igényel.

Cookta - 2018.06.14.
Eltűnik a magyar málna – szedermálna lesz helyette

A málna sosem volt olcsó gyümölcs, de ez nem is csoda, hiszen egyrészt rengeteg munka van vele, másrészt nagyon érzékeny, és nem csak a környezeti hatásokra, a betegségekre, a túl melegre és a csapadékra, hanem leszedve is nehezen szállítható a törékeny, sérülékeny gyümölcs. Sajnos mostanra pedig a klímaváltozás is veszélyezteti, így egyre több termelő egyszerűen feladja, mert annyi pénztért nem aladható, amennyi munka lenne vele.

Úgy tűnik, nem kell teljesen lemondanunk azért az aromás bogyósról, egyre többen próbálkoznak ugyanis egy új fajta, a málna és a hamvas szeder keresztezéséből született szedermálna termesztésével itthon, ami kicsit nagyobb, így szaporább is, sötétebb színű, kissé hosszúkás szemű gyümölcs, nagyon aromás és illatos, de legfőképpen sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben, szívósabb, és jobban tűri az éghajlati ingadozáasokat.

A szedermálna eredeti neve tayberry, és 1979-ben keresztezte egy bizonyos Derek L. Jennings nevű úriember egy skót kutatóintézetben, nevét pedig a Tay nevű skót folyóról kapta, a berry ugye pedig bogyóst jelent. A szedermálna jó éretten a legfinomabb, ahogy a málna és a szeder is, de ilyenkor meglehetősen puha és sérülékeny a gyümölcs, vagyis ez a fajta sem szüretelhető automatizálva, csakis kézzel, így biztos, hogy ez a gyümölcs sem lesz majd kimondottan olcsó csemege.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.