Ha nyár, akkor nyaralás és utazás, és nem meglepő módon ilyenkor legkedveltebbek a tengerparti úti célok, legfőképp az olasz és spanyol partok, no meg a görög szigetek. Az a jó hír, hogy nemcsak a táj, a víz, a homokos part és látnivalók lenyűgözőek itt, hanem az ételek is, szóval érdemes minél többfélét kóstolni!
Ha utazunk, azt elsősorban azért tesszük, hogy új dolgokat fedezzünk fel, hiszen pihenni és feltöltődni itthon is lehet, míg más környezetben nemcsak új látnivalókkal, hanem más kultúrával és gasztronómiával is ismerkedhetünk. Szóval a kóstolás is szerves része az utazásnak, és a mediterrán országokban nagy szerencsénk van, mert páratlanul jó a konyhájuk, egyszerűségükben is nagyszerűek, tele vannak apró bárokkal és éttermekkel, sok barátságos terasszal, és még ha apartmanos is a szállásunk, és tulajdonképpen otthon is főzhetnénk magunknak, akkor is érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat.
Aki egy kicsit is szereti a pocakját, az utazáskor nagyjából az első napon becserkészi a piacot – egyrészt szuper alkalom, hogy a helyi erőkkel kicsit közvetlenül ismerkedjen, másrészt egész jó körképet kaphat a régió alapanyagait illetően, sokszor helyben készült finom street food vagy falatkák is zsákmányolható ilyenkor, vagy az első este kellemesen behűtött bora mellé némi olajbogyó és sajt beszerezhető. Ezekben az országokban nagyon barátságosak a piacon, mindig adnak kóstolót is!
A másik kötelező dolog minden új helyen, hogy kora este kiülünk egy teraszra, egy pohár italt, úgynevezett aperót vagy apertívet kérünk, hozzá pedig falatkákat. Az olaszoknál ez leggyakrabban bruschetta vagy antipasti, vagyis kis kenyérszeletkék ezzel-azzal megpakolva, illetve pácolt, marinált zöldségek, sonka. A spanyoloknál a tapas jelenti a különböző kísérő falatkákat, a görögök pedig mezének hívják a különféle előételes falatkákat – ezek csak kóstolók, de teljesen jól felfedezhető bennük a teljes gasztronómiájuk esszenciája.
Kihagyhatatlan olaszok
Ha Olaszországban járunk, akkor természetesen kihagyhatatlan a pizza, a tészta és a rizottó, ezekből már itthon is elég jókat találunk, de a hely szelleme kötelez, és ott tényleg igényesek a minőségre és a tradíciókra, de emellett érdemes helyben többféle halas és tenger gyümölcseivel készült ételt kóstolni – hol máshol lehetne frissebb és finomabb, mint egy tengerrel ennyire körbevett országban?
Klasszikus görögök
A görögök szeretik a bárányhúst, a jóféle rakottasokat, a pácolt húsokat – szóval olyan ételeket, amivel otthon nem szeretünk sokat pepecselni, viszont istenien finomak. Érdemes elcsábulni a tavernák kínálta hamisítatlan muszakára, a különféle húsnyársakra, a rakott tésztás pastitsióra, és persze a görög paraszt salátát és tzatzikit is eredetiben megkóstolni.
Stílusos spanyolok
Hatalmas ország, a gasztronómia is régiónként változik, de a hűsítő és friss gazpacho mindenhol nyári kedvenc, ugyanígy a rengeteg variációban készíthető paellát sem érdemes kihagyni, ha arra járunk. A tengerparti részeken érdemes a halaknak és a tengeri kütyüknek kedvezni, itt igazán friss, nagyon mediterrán ízekben élvezhetjük, és örök emlék marad!