Vannak, akik meggyőződésből, mások táplálékérzékenység vagy épp egészségesebb és alakbarátabb táplálkozás okán választják szívesen a vegán, mindenmentes fagyikat, amivel már egyre több helyen találkozhatunk, de otthon is nagyon egyszerűen elkészíthetünk hozzá egy alapot, amit aztán kedvünk szerint ízesíthetünk, variálhatunk.
A fagylalt a nyár legnépszerűbb desszertje, hűsít, krémes, édes, nem kétséges, hogy ez a legtökéletesebb nyalakodni való, ugyanakkor jó sok kalóriát bevihetünk vele észrevétlen. Kivéve, ha egészségesebb alternatívát választunk, amilyen a frappánsan nicecream-nek keresztelt vegán, mindenmentes fagylalt.
Ennek a jeges desszertnek az alapja fagyasztott banán és növényi tej, minél érettebb a banán, annál jobb, hiszen akkor igazán édes, és jó esetben semmilyen édesítőre nincs szükség pluszban, de ha mégis édesebben szeretjük, akkor egy kis agavé- vagy juharszirup mehet bele, így is sokkal egészségesebb és diétásabb mint a klasszikus, tökéletes uzsonnára, nassolni, de még reggelire is, hiszen tulajdonképpen nem más, mint egy jeges banánturmix…
Vegán fagyialap
A tökletes nyári desszertükhöz semmi másra nincs szükség,mint jó érett, felkarikázott és lefagyasztott banánra, némi növényi tejre – tehéntej is megfelel, ha nem szempont, hogy vegán legyen -, valamint egy ügyes és hatékony turmixra vagy késes robotgépre. 3 banánhoz érdemes nagyjából 1/2 deci folyadékot számolni, ekkor lesz jó sűrű, kellemesen krémes az állag, és ha gyorsan dolgozunk, akkor nem olvad ki, vagyis visszatehetjük a fagyasztóba, akár beízesítve is, és bármikor megdézsmálhatjuk, amikor csak megkívánjuk.
Variációk
A banános fagyialap önmagában sem rossz, de persze még finomabb, ha egy kicsit megbolondítjuk, például