Írd be, mit keresel:

A botrányos kolbászos-csirkés rizs, amit Jamie tett világhírűvé

A spanyolok híres és kedvelt rizses egytálétele a paella, ami többféle hússal, hallal, tengeri herkentyűvel készül, és millió változata van. Kiadós és fűszeres fogás, kevés hússal, sok rizzsel, mégis nagyon szerethető, gazdag és finom, mint például ez a csirkés-kolbászos "botrányos" változat.

Cookta - 2018.06.19.
A botrányos kolbászos-csirkés rizs, amit Jamie tett világhírűvé

Már hogy lehetne botrányos ugye egy jó kis fűszeres, laktató és kiadós fogás? Hát úgy, hogy a paellába sosem tesznek a spanyolok kolbászt, Jamie Oliver pedig, hogy feldobja és fűszeresebbé tegye a maga paella-változatát, spanyol chorizo kolbászt karikázott az ételbe, a recept bejárta a netet, és a hagyományaikra oly büszke spanyolok valósággal leszedték róla a keresztvizet, komolytalannak és nevetségesnek, sőt gyalázatosnak tartva a receptet.

Ezzel szemben az angolszász országokban nem vették ennyire szigorúan a dolgot, és ugyancsak népszerű lett ez a nagyon egyszerű, kiadós és zseniálisan finom recept, de rendben, tegyünk meg annyit, hogy nem nevezzük paellának, végülis mi sem szeretjük, ha gulyásnak nevezik azt, ami nem az – mindenesetre ez semmit nem von le az étel pazar ízeiből!

Kolbászos-csirkés rizs, ami nem paella

Hozzávalók:

  • 30 dkg csirkecombfilé
  • 10 dkg fűszeres kolbász
  • 1/2 dl fehérbor
  • 5 dl csirkealaplé
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis paradicsom
  • 1 húsos kaliforniai paprika
  • 20 dkg rizs
  • maréknyi fagyasztott zöldborsó
  • maréknyi mazsola – elhagyható
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk, a csirkecombfiléket nagyobb darabokra vágjuk, a paradicsomot apróra kockázzuk, a paprikát felcsíkozzuk.

A kolbászt egy forró, száraz serpenyőbe tesszük, és a zsírját kiolvasztjuk, majd egy tányérra kivesszük. A csirkét a fűszeres zsiradékra dobjuk, minden oldalon körbepirítjuk pár perc alatt, sózzuk és borsozzuk, majd ezt is kivesszük, és a helyére jöhet 1 evőkanál olívaolaj, a hagyma, majd 2-3 perc dinsztelés után a fokhagyma. Hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, 4-5 perc párolás után visszatesszük bele a kolbászt és a csirkét, jöhet bele a rizs, alaposan összeforgatjuk, felöntjük a borral, majd ha elillant, akkor jöhet az alaplé. Sózzuk, borsozzuk, és innentől kezdve már nem kevergetjük, hanem gyenge tűzön hagyjuk kb. 20 percet főni, ha szükséges, pótoljuk a levet.

Ha a rizs nagyjából megpuhult, megszórjuk a zöldborsóval és a mazsolával, és lefedve még 5 percet főzzük, majd a tűzről levéve tálalás előtt 10 percet pihentetjük.

A gazdag rizses fogást átkeverjük, azonnal tálaljuk, ízlés szerint salátát kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.