A spanyolok híres és kedvelt rizses egytálétele a paella, ami többféle hússal, hallal, tengeri herkentyűvel készül, és millió változata van. Kiadós és fűszeres fogás, kevés hússal, sok rizzsel, mégis nagyon szerethető, gazdag és finom, mint például ez a csirkés-kolbászos "botrányos" változat.
Már hogy lehetne botrányos ugye egy jó kis fűszeres, laktató és kiadós fogás? Hát úgy, hogy a paellába sosem tesznek a spanyolok kolbászt, Jamie Oliver pedig, hogy feldobja és fűszeresebbé tegye a maga paella-változatát, spanyol chorizo kolbászt karikázott az ételbe, a recept bejárta a netet, és a hagyományaikra oly büszke spanyolok valósággal leszedték róla a keresztvizet, komolytalannak és nevetségesnek, sőt gyalázatosnak tartva a receptet.
Ezzel szemben az angolszász országokban nem vették ennyire szigorúan a dolgot, és ugyancsak népszerű lett ez a nagyon egyszerű, kiadós és zseniálisan finom recept, de rendben, tegyünk meg annyit, hogy nem nevezzük paellának, végülis mi sem szeretjük, ha gulyásnak nevezik azt, ami nem az – mindenesetre ez semmit nem von le az étel pazar ízeiből!
Kolbászos-csirkés rizs, ami nem paella
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk, a csirkecombfiléket nagyobb darabokra vágjuk, a paradicsomot apróra kockázzuk, a paprikát felcsíkozzuk.
A kolbászt egy forró, száraz serpenyőbe tesszük, és a zsírját kiolvasztjuk, majd egy tányérra kivesszük. A csirkét a fűszeres zsiradékra dobjuk, minden oldalon körbepirítjuk pár perc alatt, sózzuk és borsozzuk, majd ezt is kivesszük, és a helyére jöhet 1 evőkanál olívaolaj, a hagyma, majd 2-3 perc dinsztelés után a fokhagyma. Hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, 4-5 perc párolás után visszatesszük bele a kolbászt és a csirkét, jöhet bele a rizs, alaposan összeforgatjuk, felöntjük a borral, majd ha elillant, akkor jöhet az alaplé. Sózzuk, borsozzuk, és innentől kezdve már nem kevergetjük, hanem gyenge tűzön hagyjuk kb. 20 percet főni, ha szükséges, pótoljuk a levet.
Ha a rizs nagyjából megpuhult, megszórjuk a zöldborsóval és a mazsolával, és lefedve még 5 percet főzzük, majd a tűzről levéve tálalás előtt 10 percet pihentetjük.
A gazdag rizses fogást átkeverjük, azonnal tálaljuk, ízlés szerint salátát kínálhatunk mellé.