Az elmúlt évek legnagyobb sztárja az úgynevezett chicken francese vagy chicken francaise, vagyis francia csirke, a nagy közösségi portálon majdnem 300 milliószor nézték meg a receptjét, és mindenki odavan érte. Sok változata van, de a nevéből látszik, hogy több konyhát ötvöz, valóságos kavalkád - csirkés, francia, de mégis olaszos, Amerikában lett hatalmas kedvenc, de tény és való, hogy mindegyik konyhának az erényeit ötvözi magában.
Feltehetően a nagy olvasztótégelyben, Amerikában született, az ottani kreatív olasz bevándorlók kombinálták a saját kedvenceiket a franciák túláradó vaj- és borimádatával és az amerikaiak – és az egész világ – legkedveltebb húsával, a csirkemellel. Isteni finom, parmezános, bundás, vajban pirult, fehérboros, citromos, mindent tud, amitől álomfinom, ráadásul gyors és elronthatatlan, a legnagyobb baj vele, hogy nem tudunk neki olyan jó kis húzós nevet adni, ami visszadná a három nemzet legjavát egy ételben…
Nagyon egyszerű, kezdők is bátran elkészíthetik, és olyan finom, hogy pirulás nélkül felkerülhet az ünnepi asztalra is: szaftos, omlós, tele van ízzel, és minden benne van, amit szeretünk – sovány hús, kellemes sajtosság, friss zöldfűszer, krémes szósz, frissesség – és mindez 15 perc alatt!
Chicken francese – parmezános csirke boros-citromos szósszal
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemellfiléket lapjában kettévágjuk, sózzuk, borsozzuk, két frissen tartó fólia között kicsit kiklopfoljuk. A petrezselymet finomra vágjuk, a tojásokat egy tányérba felütjük, villával felverjük, hozzáadjuk a reszelt parmezánt, elkeverjük, a lisztet egy másik tányérba tesszük, a fokhagymát meghámozzuk, fél citromot felkarikázunk, a másik felét egészben hagyjuk.
Egy serpenyőben az olajat feltesszük melegedni, majd a csirkemelleket a lisztbe és a parmezános tojásban megforgatjuk, és oldalanként 4 perc alatt megsütjük, majd egy tányérra tesszük. A serpenyőben lévő zsiradékhoz préseljük a fokhagymát, felöntjük a fehérborral és a húslevessel, hozzáadjuk a felszeletelt citromot, a petrezselymet, a kaprit, hozzáfacsarjuk a fél citrom levét, és 2-3 percet forraljuk, majd hozzáadjuk a vajat, és ha felolvadt és kezd selymesedni a szósz, akkor a csirkét visszatesszük, és 1 perc alatt átforrósítjuk.
Azonnal tálaljuk, párolt zöldséget, rizst, krumplit kínálhatunk mellé.