A tészta nemcsak szósszal és melegen, de salátának, langyosan vagy akár jól behűtve is szuper, a nyári melegben pedig kimondottan előnyös, ha gyors, kevés főzéssel járó, nem forró, de mégis tartalmas, egészséges és finom fogásra vágyunk. A mediterrán tonhalas tésztasaláta könnyű, pofonegyszerű, és az alaprecept olyan jól variálható, hogy megunhatatlan.
Gyors ebédre, vacsorára, piknikre, kerti partira, filmezős bekuckózáshoz vagy baráti beszélgetős borozgatáshoz is tökéletes könnyű kis fogás a tonhalas tésztasaláta, és ha majonéz nélkül, sós lében eltett hallal készítjük, akkor kimondottan alakbarát, de kellemesen laktat. Az alapváltozatba csak tészta, tonhal, paradicsom és olajbogyó került, no meg persze egy kis öntet, de gyakorlatilag ízlés szerint rengeteg dologgal feldobható, gazdagítható.
Ha van és szeretjük, tehetünk bele friss zöldségek közül uborkát, hagymát vagy újhagymát, vékonyra csíkozott sárgarépát, paprikát, a tészta főzővizébe félidőben tehetünk 1-2 marék fagyasztott zöldborsót, zöldbabot vagy kukoricát, brokkolit, de még tartalmasabbá tehetjük néhány keményre főtt és cikkekre vágott tojással is – annyi minden illik hozzá, érdemes minél többféle módon kipróbálni…
Tonhalas tésztasaláta
Hozzávalók:
Elkészítés: A tésztához vizet forralunk, ha forr, sózzuk, hozzáadjuk a tésztát, és a csomagoláson feltüntetett iő alatt megfőzzük, majd leszűrjük, kivételesen leöblítjük hideg vízzel.
Közben a tonhalat leszűrjük, a paradicsomokat félbe vagy cikkekre vágjuk, a petrezselymet finomra vágjuk. Az öntethez a szardellapasztát az olívaolajjal elkeverjük, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáfacsarjuk a levét, borsot órölünk hozzá, ha szeretjük, akkor kevés kis csilit is keverhetünk bele.
A leszűrt tésztához adjuk a tonhalat, a paradicsomot, a petrezselymet és az olajbogyót, meglocsoljuk az öntettel. Ízlés szerint langyosan, azonnal is fogyaszthatjuk, de be is hűthetjük, így egy kicsit össze is érnek az ízek.