Rengeteg alkalom van, amikor szívesen csipegetnénk, nassolnánk, akár kerti partin, baráti borozgatásnál vagy tévézés közben. Adja magát a csipsz, de azért annál van egészségesebb alternatíva is. Ez a parmezános sült cukkini például zseniális, sütőben sül, és még azokat is leveszi a lábukról, akik amúgy nincsenek nagy barátságban ezzel a zöldséggel.
A cukkini igazi jolly joker zöldség, sok rost és vitamin van benne, kalória viszont alig, így ideális egészségesebb és alakbarát ételekhez, sőt akár nassolnivalóhoz is. Legtöbben azért nem kedvelik, mert semleges az íze, vagyis nincs karaktere, a jó hír viszont az, hogy éppen ezért nagyon jól lehet fűszerezni. Most egy kis fűszeres és parmezános bundát kapott, istenien ropogósra süthető olaj nélkül a sütőben – pontosabban 1 evőkanál olívaolaj azért kell a tojásba, ebből szépen kap annyi zsiradékot a bunda, hogy igazán ropogjon.
A titok, hogy a cukkinit nem szabad besózni bundázás előtt, mert akkor elkezdi kiengedni a vizet, amitől elveszti a feszességét, inkább a bundát sózzuk, és ugye a parmezán is elég sós, így tökéletes lesz végül állagra és ízre is ez a gyors és egészséges, abbahagyhatatlanul finom snack.
Cukkini ropogós sajtos bundában – sütős változat
Hozzávalók:
Elkészítés: A cukkini végeit levágjuk, a húsát ujjnyi hasábokra vágjuk. A bundázáshoz a lisztet egy tányérba tesszük, egy másik tányérba felütjük a tojásokat, sózzuk,1 evőkanál olívaolajat adunk hozzá, és villával alaposan felverjük. Egy harmadik tányérban összekeverjük a zsemlemorzsát, a reszelt parmezánt, ízesítjük frissen őrölt borssal, pici fokhagyma-granulátummal és római köménnyel.
A cukkiniket a lisztbe, majd a tojásban megforgatjuk, végül a fűszeres morzsába tesszük, finoman rányomkodjuk, majd sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk.
200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20 perc alatt aranyszínűre és ropogósra sütjük. Azonnal tálalhatjuk is, fűszeres joghurtot vagy paradicsomszószt kínálhatunk mellé mártogatósnak…