Írd be, mit keresel:

A zsenge répát ne hanyagoljuk: többet tud, mint gondolnánk!

A nyár egyik legfinomabb ajándéka a friss és zsenge, fiatal sárgarépa, amit gyakran lenézünk, pedig olcsó, ropogós és édes, magában is mennyei, de sütve-főzve is nagyon jól használható egészséges alapanyag.

Cookta - 2018.06.25.
A zsenge répát ne hanyagoljuk: többet tud, mint gondolnánk!

A sárgarépa méltatlanul mellőzött, jócskán alulértékelt zöldség, pedig a nyári friss és zsenge példányoknál finomabb nincs, csak magában elrágcsálva is isteni, de hasábokra vágva, egy kis fűszeres joghurttal mártogatva kerti partikon is nagy sikert arat, mindenki rákattan, pedig alapból senkinek nem jut eszébe… A másik filléres és zseniális alap mártogatókhoz a zsenge karalábé, szintén hasábokra vágva, mindenki úgy pusztítja, mintha valami különlegesség lenne, érdemes bevetni, garantált sikert aratnak!

De a zsenge répa sütve és főzve is mennyei, ilyenkor nagyon édes és gyorsan megadja magát a hőnek, éppen roppanósra sütve vagy párolva a legtökéletesebb. Többnyire meghámozni sem szükséges, csak egy dörzsis szivaccsal alaposan lesikálni, és már kész is a felhasználáshoz. Jöjjön most néhány tipp, hogyan tehetjük tökéletessé a zsenge nyári répát.

Mézes mázzal, szezámmal

A zsenge répát megmossuk, ha szükséges, dörzsis szivaccsal ledörzsöljük, ha nagyobb, hasábokra vágjuk. Evőkanálnyi olajon egy serpenyőben elkezdjük párolni fedő alatt, majd 5 perc után sózzuk, 1 evőkanál mézzel és 1-2 evőkanálnyi citromlével meglocsoljuk, 1 csokornyi, vagyis 4-5 zsenge répát számítva. Még 5 percet pároljuk, karamellizáljuk, majd ízlés szerint kevés szezámmaggal meghintjük, és még 1-2 percet együtt pirítjuk.

Kakukkfűvel, vajjal

A sárgarépát meghámozzuk vagy dörzsis szivaccsal ledörzsöljük, méret szerint hasábokra vágjuk vagy egyben hagyjuk, és bő evőkanálnyi vajon elkezdjük párolni. 4-5 perc után meghintjük friss vagy morzsolt kakukkfűvel, jó csipetnyi sóval, aláöntünk fél deci fehérbort, és fedő alatt még 5 percet pároljuk. Mennyei!

Petrezselymesen, parmezánnal

A répákat megtisztítjuk, mérettől függően daraboljuk vagy egészben hagyjuk, és pici olívaolaj és vaj keverékében elkezdjük párolni fedő alatt egy serpenyőben. 5 perc után ráreszeljük fél citrom héját, ráfacsarjuk a levét, és még 2-3 percig pároljuk, majd fél csokor aprított petrezselyemmel, ha szeretjük, egy kis kaporral és 2-3 evőkanálnyi reszelt parmezánnal tovább pirítjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.